Az államfő még meggondolhatja magát

Az államfő még meggondolhatja magát

Juraj Hrabko politikai elemző szerint elképzelhető, hogy ha úgy alakul a belpolitikai helyzet, Zuzana Čaputová köztársasági elnök átértékelheti döntését és mégis elindul a jövő évi államfőválasztáson

A TASR TV-nek adott nyilatkozatában kifejtette, hogy nem vitatja az elnökasszonynak azt az elhatározását, hogy pillanatnyilag úgy látja, nem szeretne ismét beszállni a választási küzdelembe. Mint hozzátette, nem kétli, hogy őszintén mondta azt, amit mondott, de senki sem tudhatja mi lesz egy hét múlva vagy egy év múlva.

A politikai helyzet akár a világban, akár Európában az Ukrajnában zajló háború következtében instabilis.

A helyzet olymódon alakulhat, hogy Čaputová elnökasszony valóban átértékelheti ezt a kijelentését. Nem lenne ebben semmi rossz”

– tette hozzá az elemző.

Jelenleg azonban tiszteletben kell tartani az államfő elhatározását.

Ez az ő döntése. Ő tudja csak az okát, hogy miért döntött így. Egyúttal el kell mondani, hogy az elnökasszony egyelőre nem készül sehová, államfőként még egy évig működni fog”

Hírdetés

– jegyezte meg Hrabko, aki szerint  Čaputová egyik legfontosabb teendője lesz a szeptemberi választások után kinevezni az új kormányt.

A mostani választási időszak rendkívüli követelményeket támasztott az államfő munkájával kapcsolatban, és az a döntése, hogy ezt már nem akarja folytatni összefügg a politikai tapasztalatlanságával.

Államfőnek lenni a politikai karrier egyik csúcsát jelenti és nem a politikába való belépést”

– szögezte le.

Zuzana Čaputová teljesítményét az elnöki tisztségben még korai volna értékelni, arra a megfelő időpont majd a megbízatásának lejártakor jön el. Ugyanakkor az államfő hibájának tartja, hogy belegyezett az időelőtti választások kiírásának későbbre halasztásába, valamint hogy túl sokáig hezitált a hivatalnokkormány kinevezésével.

Az egyik legerősebb jelölt lesz, mivel több párt is mögötte fog felsorakozni. Meggyőződésem, hogy jelölteti magát, csak még nem akar erről beszélni”

– vélekedett az elemző. Azt a kijelentését, hogy fontolgatja a jelölést, egyfajta mediális üzenetnek tartja  azoknak a pártoknak a címére, amelyek esetleges indulását támogatnák.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »