Az alkotmánybíróság szeptember 15-e után tárgyalja a kormányfõ beadványát a bizalmatlansági indítványra vonatkozóan

Az alkotmánybíróság szeptember 15-e után tárgyalja a kormányfõ beadványát a bizalmatlansági indítványra vonatkozóan

Az alkotmánybíróság szerdán elrendelte, hogy a felek szeptember 15-ig fejtsék ki álláspontjukat Florin Cîţu miniszterelnök beadványáról, amely szerint alkotmányos jellegű jogi konfliktus áll fenn a parlament és a kormány között az USR PLUS és az AUR bizalmatlansági indítványa ügyében.

A taláros testület azt követően szögezi le a beadvány érdemi vitájának időpontját, miután a felek álláspontjukat kifejtették.

Florin Cîţu kormányfő szerdán benyújtotta az alkotmánybírósághoz azt a beadványt, amelyben a kormány és a parlament közötti alkotmányos természetű jogi konfliktus megállapítását kérik a taláros testülettől az USR PLUS és az AUR bizalmatlansági indítványa kapcsán „a végrehajtó hatalommal szembeni alkotmányellenes, tisztességtelen és visszaélésszerű magatartásra” hivatkozva, mivel a bizalmatlansági indítványt „az alkotmány 113. cikkelyének 2. bekezdésében foglalt alkotmányos rendelkezések megsértésével” kezdeményezték, nyújtották be és közölték azt a végrehajtó hatalommal.

Közben a két házelnök, Anca Dragu és Ludovic Orban csütörtök 16 órára már össze is hívták a szenátus és a képviselőház együttes plénumát a Románia egyetlen esélye a túlélésre a Cîţu-kormány menesztése! címet viselő bizalmatlansági indítvány felolvasására. Orban korábban arra hivatkozott, hogy ez az alkotmányos kötelessége, és több olyan korábbi alkotmánybírósági döntésre is említett, amely lehetővé teszik a plénum összehívását.

A képviselőház és a szenátus közös házszabálya értelmében a bizalmatlansági indítványt a beterjesztésétől számított legtöbb 5 napon belül fel kell olvasni a két ház együttes ülésén, majd 3 napon belül sort kell keríteni a vitára. Az együttes ülés időpontjáról és helyszínéről a képviselőház elnökének kell tájékoztatnia a kormányt, legalább 24 órával a kijelölt időpont előtt.

A bizalmatlansági indítványt szeptember 3-án iktatták a házelnökök kabinetjében, majd ugyanaznapra, illetve 4-ére, 6-ára és 7-ére is összehívták az összevont házbizottságot az indítvánnyal kapcsolatos parlamenti eljárás menetrendjének kijelölésére, a testület azonban létszámhiány miatt minden alkalommal határozatképtelennek bizonyult. Ez után nyilatkozta azt Ludovic Orban kedden, 7-én, hogy ennek ellenére is elküldi a kormánynak az USR-PLUS és az AUR által benyújtott bizalmatlansági indítványt, és kioldozzák annak napirendjét, mert ez az alkotmányban meghatározott kötelességük.

A kormányválságot terheli, hogy az nem csak az USR-PLUS és a PNL közötti konfliktusról szól. Mindkét pártnak, mind a PNL-nek, mind az USR-PLUS-nak tisztújító kongresszusa lesz a közeljövőben, előbbinek szeptember 25-én, míg utóbbinak október 2-án, így a politikusok mostani lépéseit ennek fényében is érdemes figyelni. Ráadásul, a PNL-ben Ludovic Orban és Florin Cîţu között megy a verseny, és aki jobban tud manőverezni a mostani válságban, valószínűleg a pártelnöki székre is esélyesebb lesz.

Cîţu egyik szerdai nyilatkozatában már sejtette, hogy felmerült Orban szankcionálása, esetleg párból való kizárása, amiért csütörtökre összehívta a két ház plénumát, hogy ismertessék a bizalmatlansági indítvány szövegét. Sőt, azoknak a PNL-s politikusoknak a pártból való kizárást is meglebegtette, akik részt vesznek a csütörtöki ülésen. Ludovic Orban szerdán ugyanakkor kijelentette, hogy nem fogja megszavazni a bizalmatlansági indítványt, és ezt nem fogja megtenni egyetlen liberális törvényhozó sem. ((agerpres/hírszerk.)

ÚJABB KORMÁNYVÁLSÁG

» Keményen egymásnak feszültek a koalíciós partnerek – felbomlik a koalíció?

» Leváltotta a kormányfő Stelian Ion igazságügyi minisztert

» Kormányválság az igazságügyi miniszter menesztése miatt – percről percre

» Miért ugrott pont most egymás torkának a PNL és az USR PLUS?

Hírdetés

» Kvórumhiány miatt elmaradt a két ház házbizottságának péntek éjszakára összehívott ülése

» Bizalmatlansági indítvány: a Florin Cîţu vezette kormány nem rendelkezik sem politikai, sem morális

» Dacian Cioloş: Nem fogunk támogatni egy kisebbségi PNL-kormányt

» Miután Ghinea közölte, hogy sínen van a PNRR , Cîțu jelezte, kész átvenni az európai projektek tárcáját

» Szombaton délelőtt sem voltak elegen az összevont házbizottsági ülésen: nem döntöttek a bizalmatlansági indítvány menetrendjéről

» Johannis és Cîțu B-terve: a liberálisok kisebbségi kormányzása szocdem támogatással

» USR PLUS: jobb lett volna, ha Johannis elnök, mediátori szerepkörét komolyan véve, már szerdán közbelép

» Ioana Mihăilă: sajnálom, hogy a kormányfő bevonja az egészségügyet a politikai harcba

» A PSD akkor szavazza meg a bizalmatlansági indítványt, ha előrehozott választások lesznek utána

» Több PNL-s politikus vitatja a bizalmatlansági indítványon szereplő AUR-os aláírások valódiságát

» Cîţu: hiba lenne most előre hozott választásokat tartani

» Az USR-PLUS szerint Cîţu emberei győzködik a bizalmatlansági indítvány aláíróit, hogy vonják vissza azt

» Továbbra sincsenek elegen a házbizottsági ülésen, ezért nem döntöttek a bizalmatlansági indítvány menetrendjéről

» Bréking: Döntött az USR PLUS, a miniszterei elhagyják a kormányt

» Florin Cîţu: az USR-PLUS miniszterei úgy viselkednek, mint valami elkényeztetett gyerekek

» Lemondtak az USR-PLUS miniszterei

» Ludovic Orban arra készül, hogy a házbizottsági határozat nélkül is elküldi a bizalmatlansági indítványt a kormánynak

további közviták »


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »