Az Aleppói kódex máig megoldatlan rejtélye: A világ egyik legértékesebb ősi könyve

Hová tűnt az Aleppói kódex 200 hiányzó oldala? Ezek a bibliai oldalak vajon elvesztek, megsemmisítették, ellopták vagy talán elrejtették őket?

 

Nagy erőfeszítéseket tettek már annak érdekében, hogy megtalálhassák ezt az értékes könyvet, de eddig még senkinek sem sikerült az Aleppói Kódex sorsát megfejteni.

 

Az Aleppói kódex a világ legrégibb héber Bibilája

 

Nagyjából 930-ban készült, 294 darab kétoldalas pergamen lapra írták. Ez tartalmazza a Biblia teljes kéziratát.

Jelenleg ez a legrégibb Héber Biblia, továbbá az egyik legősibb könyv. Az Aleppói Korona néven is ismert szöveget az izraeli Tiberias Masoretes nevű írnokai készítették el. A hagyomány szerint a hatodik század hajnalán a Ben-Asher család a Galileai-tengernél található Tiberias-ban vezette azt a bölcsekből álló csoportot, mely vállalta egy formális és végső szöveg elkészítésének a feladatát.

 

A Holt-tengeri tekercsek ezer évvel az Aleppói Kódex előtt készültek, azonban az ősi tekercsekből hiányoznak a magánhangzók, továbbá a különféle szövegbeli problémák és azok megoldásai felett is viták dúlnak. Az Aleppói Kódex mind magánhangzókkal, mind marginális jegyzetekkel rendelkezik.

 

Az Aleppói Kódex a Biblia tökéltes változata volt, szándéka szerint ez szolgált valamennyi további másolat modelljeként, viszont a könyv korai története zavaros és a kézirat valaha majdnem elveszett. De valahogy minden viszontagság ellenére a könyv túlélte az idők viharait.

 

Aleppó ősi városai, Szíria

 

A Közel-Keleten a jelentős zsidó közösségekben teljes terjedelmében fennmaradt a kézirat több mint ezer éven keresztül, így Tiberias városában, Jeruzsálemben, Egyiptomban, és végül a szíriai Aleppóban.

 

Az ősi szöveg egy átkot és egy figyelmeztetést tartalmaz

 

A kódexet hatszáz éven keresztül Aleppóban őrizték. Az emberek mágikus tulajdonságokat tulajdonítottak a kéziratnak. Úgy tartották, hogy az azt megtekintő nők áldott állapotba fognak kerülni, míg a széfjéhez tartozó kulcsok őrzői áldottak. Sokan tartottak a kódextől. Úgy hitték, hogy bárki is lopja vagy adja el a kéziratot, arra átok száll, és szörnyű csapás törölné el a zsidó közösséget, ha elmozdítanák a zsinagógájukból.

 

Az aleppói vének egy figyelmeztetést intéztek az esetleges tolvajokhoz néhány lap tetején.

 

A szöveg így szól: „Az Úrnak szentelve, nem adható el és nem szennyezhető be!” Vagy másként: „Legyen átkozott, aki eltulajdonítja, s legyen átkozott, aki pénzzé teszi!”

 

Még mindig élnek olyanok, akik tartanak az átoktól.

 

Az Aleppói Kódex majdnem megsemmisült 1947-ben

 

A zsidó hit szerint néhány ősi szöveget közvetlenül Isten hagyott az utókorra, és olyan jeleket, üzeneteket és kódokat tartalmaz, melyek közvetlenül a lét lényegére vonatkoznak. Az Aleppói Kódex a zsidó nép egyik legnagyszerűbb és legértékesebb lelete.

 

Egy részlet az Aleppói Kódexből. Ennek a lapnak nagyjából a 40 százaléka eltűnt és nincs róla hír.

Credit Michal Chelbin for The New York Times

Hírdetés

 

1947-ben miután az ENSZ határozata létrehozta Izrael Államot, a kódex megsérült, amikor zavargások törtek ki Szíriában. Eleinte az emberek attól tartottak, hogy ez a becses könyv tönkremegy. Később azonban kiderült, hogy a kézirat java részét megmentették és egy titkos helyen rejtették el.

1958-ban az Aleppói Kódexet Szíriából Jeruzsálembe csempészték és az akkori izraeli elnök, Itzhak Ben-Zvi számára kézbesítették.

 

Miután az Aleppói Kódex eljutott Izraelbe, a bibliatudósok vizsgálni kezdték a kéziratot. A vizsgálatok feltárták, hogy több mint 200 oldal hiányzik belőle, ami az 1947-es sérülésre vezethető vissza.

 

Főleg a kézirat első része sérült, Mózes öt könyve, melyekből csupán az utolsó tizenegy oldal maradt fenn. Mózes csaknem teljes öt könyve elveszett, kivéve az ötödik könyv utolsó fejezetét, mely megmaradt.

 

Az Aleppói Kódex utolsó lapjai szintúgy hiányoznak, melyek az Énekek éneke egy részét, illetve a Prédikátorok, Siralmak, Eszter, Dániel, Ezsdrás és Nehémiás könyvének teljes egészét tartalmazták. A próféták könyveinek fennmaradó részéből néhány lap hiányzik. Összességében az Aleppói Kódex eredetileg 487 lapos volt.

 

 

Ezer évvel ezelőtt megírták a Héber Biblia legtökéletesebb másolatát. Biztonságban őrizték az egymást érő közel-keleti felfordulások során, majd az 1940-es évekre egy sötét barlangban helyezték el Szíriában, ezután pedig világszerte az Aleppói Kódexként híresült el.

Matti Friedman újságíró igazi detektívtörténete végig követi, hogyan csempészték ki ezt a becses kéziratot a szíriai rejtekhelyéről az újonnan megalapított Izrael Államba, valamint azt, hogy miért és hogyan hiányoznak belőle a legszentebb és legértékesebb oldalak.  Ez egy olyan elbeszélés, amely magában foglal deresedő titkosügynököket, jámbor papokat, ravaszdi régiségkereskedőket és magas rangú nemzeti személyiségeket, akik – mint az kiderül – bármit megtennének, hogy megkaparintsanak egy ősi, málló könyvet. Kényelmetlen igazságok látnak napvilágot kapzsiságról, államtitkokról és történelmi kincsek lenyűgöző szerepéről, melyek a nemzeti identitás meghatározói. Read more

 

Hol van az Aleppói Kódex 200 hiányzó oldala?

 

A régészek, a történészek és a bibliatudósok a szakértőkkel együtt megpróbálták meghatározni, hogy mi történhetett az Aleppói Kódex hiányzó oldalaival. Számos elmélet merült fel, de minden erőfeszítés ellenére csak kettő oldalt sikerült a hiányzók közül beazonosítani.

Az Aleppói Kódex egyik egész oldala, mely a Krónikák könyvéből való, New Yorkban található és egy Aleppóból elszármazott család őrizte meg.

Végül ezt a lapot a Jeruzsálemi Nemzeti Könyvtárnak adományozták, majd az Aleppói Kódexhez illesztették.

 

A hibádzó oldalak után folytatott keresés nem állt le, s egy szép napon a tudósokkal azt közölték, hogy a Kivonulás Könyvéből származó egyik oldal egyik darabját megtalálták egy aleppói férfi tárcájában, aki szerencsét hozó varázslat gyanánt használta. A pergamendarabka nem került Jeruzsálembe, csupán az arról készült fotót publikálták.

 

Az Aleppói Kódex, amely a Héber Biblia legősibb, legteljesebb és legpontosabb szövege, az Izraeli Múzeum pincéjében. Credit Michal Chelbin for The New York Times

 

Talán egyszer majd az elveszett oldalak nyomára fognak bukkanti, de egyelőre nincsenek arra utaló jelek, hogy mi történhetett velük. Néhány szakértő úgy véli, hogy az ősi kézirat bizonyos részeit elégették vagy elpusztították. Vannak, akik szerint a lapokat ellopták és elrejtették valahol.

Mi mindent tudhatnánk még meg a fontos bibliai eseményekről, ha megtalálnák ezeket az ősi szövegeket?

 

Néhány évvel ezelőtt régészek megtalálták Jeruzsálemben Dávid király városának egy régóta keresett falát. A falról a Kr.e. 445 és 420 között készült Nehémiás könyve írt. Sokak számára a felfedezés azért volt nagyon jelentős, mert az ősi romok megerősítették az egyik bibliai eseményt, nevezetesen azt, hogy Nehémiás éptette Jeruzsálem falát.

Az Aleppói Kódex eltűnt szövegei sokkal több fényt deríthetnének az olyan bibliai személyiségek életére, mint amilyen Mózes, Eszter, Dániel, Ezsdrás és Nehémiás volt, ugyanakkor az Aleppói Kódex még mindig nem teljes, így a hiányzó oldalak rejtélye is megoldatlan.

 

 

Fordította és szerkesztette: Száraz György

Forrás / Original article: http://www.messagetoeagle.com/unsolved-mystery-aleppo-codex-one-worlds-precious-ancient-books/#ixzz4a9DlDi6O

Translated and re-printed with the persmission of MessageToEagle.com

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részt vehetsz programjainkon:

 

Istentiszteletek http://napvallas.hu/programok/tudj-meg-tobbet-az-istentiszteletekrol-es-ami-mogottuk-van/Aurafejlesztő és Meditációs Klubok http://napvallas.hu/programok/aurafejlesztoi/Főnix-programok http://napvallas.hu/programok/fonix-pHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/fonix-program/”rogram/Egómentesítő kurzusok http://napvallas.hu/programok/egomentesito-kurzus/Karma Oldó Napok http://napvallas.hu/programokHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/karma-oldo-nap/”/karma-oldo-nap/Szer-napok (szent ünnepnapjainkon) https://www.facebook.com/napvallas/?fref=tsÉbresztő Táborok https://www.facebook.com/napvallas/?fref=tsBel- és külföldi zarándoklatok https://www.facebook.com/napvallas/?fref=ts

 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot!


Forrás:boldognapot.hu
Tovább a cikkre »