Az afgán elnök belement, hogy a nők "sértő neve" is felkerüljön gyermekeik dokumentumaira

Asraf Gáni afgán elnök elfogadta, hogy az anya neve is szerepeljen az afgán gyermekek hivatalos dokumentumain – jelentette be az államfő szóvivője a Twitteren pénteken.

Aktivisták évekig küzdöttek a változásért, amely szakértők szerint fontos lépés a nemek egyenrangúsága felé vezető úton a konzervatív muszlim országban. Eddig ugyanis – több térségbeli országhoz hasonlóan – csak az apa neve szerepelt a személyazonosításra alkalmas iratokban.

Heather Barr, a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet munkatársa szerint a lépés további előnyökkel jár a nők számára, és megkönnyíti, hogy gyermekük hivatali és iskolai ügyeit vagy egészségügyi ellátását intézzék.

A kampány heves ellenzésre talált a konzervatív patriarkális muszlim országban, ahol még a nő nevének használata is gyakran sértőnek számít. A nő nevét gyakran az esküvői meghívón sem tüntetik fel – csak az apáét és a jövendő férjét -, sőt a saját sírján sem.

Az anya nevének hivatalos dokumentumokon történő szerepeltetéséről akkor született döntés, amikor az afgán kormány a tálibokkal folytatandó béketárgyalásra készült a szunnita muszlim radikálisok és az amerikai kormány által aláírt dohai megállapodással összhangban.

Hírdetés

Sok afgán nő attól tart, hogy a kormány és a tálibok közötti majdani megállapodás nem tartja tiszteletben a jogaikat, az amerikai katonák kivonásával és a tálibok visszatérésével megszűnnek a nehezen kivívott jogaik, így az oktatáshoz és a szabad mozgáshoz való joguk.

A tálibok szigorú iszlám törvénykezésre épülő uralma idején gyakoriak voltak a nyilvános korbácsolások és megkövezések. Az afgán nők kötelesek voltak eltakarni az arcukat, nem tanulhattak, nem dolgozhattak, és férfi rokon nélkül nem hagyhatták el otthonukat.

A tálibok közölték, hogy engedik a nők tanulását és foglalkoztatását, de csak az iszlám törvényeknek megfelelően.

"Miközben az afgán nők kétségbeesetten vágyják a békét, rengeteg vesztenivalójuk van a béketárgyalások során" – hívta fel a figyelmet Barr.

"Az új törvény önbizalomnövelő hatásán kívül emlékezteti az afgán nőjogi aktivistákat arra a számtalan küzdelemre, amelyet 2001 óta megvívtak és megnyertek" – tette hozzá.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »