Az adventi időszak Lekenye községben családi délutánnal indult

Az adventi időszak Lekenye községben családi délutánnal indult

A XIV. Regionális Családi Délutánt az advent jegyében rendezték meg december 3-án, vasárnap a lekenyeiek. A résztvevők a református istentisztelet után ünnepélyesen meggyújtották az első gyertyát az adventi koszorún.

Ezt követően a község kultúrházában kellemes és vidám programmal töltötték az adventi időszak kezdetét.

Az idei családi délutánon a szokásos karácsonyi kézműves foglalkozás és a Mikulás-csomagok kiosztása mellett idén újra adventi kézműves és termelői, valamint könyvvásárra is sor került.

Beke Beáta Kassa megyei képviselő köszöntőjében kiemelte a karácsony szépségét, a várakozás örömét.

„A falevelek épp, hogy lehullottak, a városok, falvak fényei már vibrálva adják hírül, hogy bizony, nemsokára itt a karácsony. Bizonyos fényeket, kellemes illatokat gyerekkorunk óta a karácsonyi készülődéssel kötünk össze. Sokunkban jelen van már az a pozitív várakozás és fokozódó izgalom, amellyel a karácsonyra készülünk. Hozzászoktunk ahhoz, hogy ebben az időszakban mintha többen utaznának, nagyobb a sor a pénztárnál, emberek tömegei járnak-kelnek az utcákon. Sokak előtt egy adott cél lebeg: megfelelő ajándékokat kell beszerezni az ünnepekre. Nincs még egy olyan ünnep a nyugati kultúrában, amellyel kapcsolatban ekkora reklámzuhatag zúdulna az emberekre, mint a szeretet ünnepe és az azt megelőző négy hét, az advent. A latin kifejezés, Adventus Domini – az Úr eljövetele sokak számára ismerősen cseng: elsősorban azok számára, akiknek advent és a karácsony ünneplése nemcsak hagyomány, hanem lelki, hitbéli tartalommal is bír. Az adventi és karácsonyi időszaknak Jézusról kellene, hogy szóljon, akiben testet ölt a szeretet, türelem és megértés. Advent lehetőséget ad az elcsendesedésre és az áldott várakozásra”

Hírdetés

– mondta Beáta.

A közönséget Habók János bűvész szórakoztatta, Kovács Ibolya, Baffy Anna és Uličný Lucia adventi koncerttel és interaktív gyermekprogrammal lépett fel.

A rendezvény a Kisebbségi Kulturális Alap és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg.

A szerző felvételei.

(Máté Gyöngyi)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »