Az Ab szerint az egészségügyi dolgozók kötelező oltásában sincs semmi alkotmányellenes

Az Ab szerint az egészségügyi dolgozók kötelező oltásában sincs semmi alkotmányellenes

Nem alkotmányellenes az egészségügyi dolgozók védőoltásra kötelezése – mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) a honlapján pénteken közzétett határozatában.

A kormány idén több rendeletben kötelezővé tette az egészségügyi dolgozóknak a védőoltást, és kimondta azt is, hogy aki nem oltatja be magát, annak foglalkoztatotti jogviszonyát meg kell szüntetni, és felmentési idő, végkielégítés sem illeti meg.

A rendeletek alkotmányosságát több száz indítványban támadták az érintettek.

Az Ab pénteken közzétett határozatában az indítványokat elutasította, és kimondta: a támadott szabályozás az egészségügy működésének folyamatosságát, a betegellátás biztonságát, a betegek élethez és egészséghez való jogának érvényesülését szolgálja. Az egészségügyi dolgozók védőoltásra kötelezése tehát alkotmányos, arányos korlátozást tartalmaz.

Hírdetés

Az Ab hivatkozott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontjára is, amely szerint a közegészségügyi célok, így különösen egy súlyos járvány indokolhatja végső eszközként kényszerítő jogi eszközök alkalmazását.

(MTI)

Korábban írtuk: Az Alkotmánybíróság szerint semmi jogsértő nincs az oltatlanok védettségi igazolvánnyal történő korlátozásában

Schiffer: többszörösen Alaptörvény-ellenes az oltatlanokat diszkrimináló rendelet

A német alkotmánybíróság zöld utat adott az alapvető jogok járványügyi korlátozásának


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »