Autonómia: felkészül Lombardia és Veneto

Autonómia: felkészül Lombardia és Veneto

Öt nappal a majdnem ezer ember megsérülésével járó, Madrid által el nem ismert katalán függetlenségi népszavazás után is csak a médián keresztül üzengetnek egymásnak a katalán és spanyol politikai vezetők, hétfőn Katalónia kormánya várhatóan kikiáltja a függetlenséget. Carles Puigdemont katalán elnök szerint csalódás volt a spanyol király higgadtságra felszólító beszéde, mire a spanyol kormányfő helyettese a törvényes útra való visszatérésre szólította fel Puigdemontot. Eközben már egy spanyol bank a Katalóniából való távozását készíti elő. 

De miközben mindenki a katalán válságra figyel, az európai autonómia-törekvések következő szakítópróbája egyre jobban közelít. Két gazdag észak-olasz tartomány, Lombardia és Veneto lakossága készül voksolni október 22-én, hogy függetlenségi népszavazáson döntsön az országrészek önállóságáról. Mindkét tartomány az euroszkeptikus, populista Északi Liga vezetése alatt áll, a párt mindig is az Olaszországtól való elszakadás híve volt. A két tartomány esete korántsem egyedi Európában és a világban, a szeparatista gondolat rengeteg népet foglalkoztat, ennek megfelelően sok ilyen közösségi, politikai törekvés veszi célba, hogy az államiság, a szuverenitás valamilyen szintjére eljusson. 

Szavazz igennel, és az adód itthon marad – kampányol a két észak-olasz tartományfőnök, és valóban, itt tényleg a pénzről van szó, a kilenc milliós lakosú Lombardia a második, az öt miliós Veneto a tizenkettedik hely körül áll az Európai Unió statisztikai régióit (NUTS) gazdasági erejük alapján felállított listáján. Szeretné-e, hogy az autonómiának további formái és speciális feltételei legyenek meg? – szól a Veneto tartomány lakosainak feltett kérdés. A spanyol alkotmányos válsághoz vezető katalán népszavazás után három héttel első pillantásra nem néz ki olyan biztatóan, hogy az észak-olaszok hirtelen kilépnek Olaszországból, ám mégsincs ok az aggodalomra, hiszen Róma nem emelt jogi kifogást ellene. Amúgy sem kötelező érvényű, tehát csak vélemény-nyilvánító szavazásról van szó, ahol nincs részvételi küszöb. A szavazók ráadásul nagyon modern módon, elektronikus úton adják le szavazatukat. Ehhez egy holland IT-cég biztosít 24 ezer tabletet, amelyeken egy szavazási applikáció fog futni, és amelyen persze üres szavazatot is le lehet adni.

http://mno.hu/

Luca Zaia, Veneto tartományi vezetője sokszor hangsúlyozta, hogy számukra csak a békés megoldás járható, előttük a skót példa lebeg, tehát előbb megszerezni a minél több önrendelkezést, és csak aztán elindulni a teljes függetlenség felé. Egy júliusban készült felmérés szerint a lombardiai népszavazás 48 százalékos részvétellel fog alakulni, és az igenek lesznek elsöprő többségben (74 százalék). Ha a venetoiaknál is ez lesz a helyzet, a tartományok vezetőiből álló küldöttség Rómába indul, hogy az önrendelkezés további formáiról tárgyaljon a kormánnyal, arról, hogy az államigazgatásban milyen döntési jogköröket lehetne kikérni az olasz fővárostól. 

Az észak-olasz mellett egy másik ismert válási vita a hollandul beszélő flamandok és a franciául beszélő vallonok közötti ellentét Belgiumban. Bár itt nincsenek felszínen a két nép  közötti feszültségek, most épp egy olyan párt a belga kormányoalíció legerősebb alakulata, amely a flamand függetlenség pragmatikus támogatója. A 2001-es alapítású Új Flamand Szövetség egyébként tagja annak a Flamand Mozgalomnak, amely Flandria belga részének akar nagyobb függetlenséget. A mozgalom egyébként sokszínű, benne radikális szeparatisták, föderalisták, és a konföderációt támogató pártok is megtalálhatók, és mind-mind másképp képzeli a két félből és Brüsszel különleges igazgatású régióból összekovácsolt Belgium berendezkedését. A vallonok leválasztása elsősorban anyagi okokból foglalkoztatja a flamandok egy részét. Míg Flandria gazdasági ereje az EU-átlagának 120, Vallónia csak 88 százalékán áll. 

Hírdetés

Egy ennél valamivel nagyobb múltú parlamenti politikai párt Írországban nem határokat húzna, hanem felszámolná azokat. A baloldali Sinn Féin a zöld sziget köztársasági és a brit korona alatti részén is aktív, és a brexit-népszavazás óta szorgalmasan mondogatják, hogy népszavazást kell tartani a két Írország egyesüléséről, elsősorban annak elkerülése érdekében, hogy a szigeten egy uniós külső határ húzódjon végig. Sőt egy, a dublini parlament által bekért tanulmány szerint a brexit miatt a jövőben elkerülhetetlen lesz egy ilyen voksolás. 

A Dániától függő, de elég széles autonómiát élvező kicsi Feröer-szigetek pedig készül is egy népszavazásra, amely új alkotmány megírására hatalmazná fel a politikai vezetést. Most épp azon vitatkoznak a parlamenti erők, hogy ez a dán alapokmány keretein belül vagy kívüle valósuljon meg. De 2018 áprilisában erre már a lakosok adhatnak iránymutatást. A helyzetet valamivel bonyolítja, hogy a koalíciós kormányban két szeparatista és unionista párt működik együtt. 

A korzikaiak nem a legbékésebb függetlenedési folyamatot tudhatják maguk mögött, a 20. század nyolcvanas éveiben zavargások miatt Párizsnak fel is kellett oszlatnia a sziget önigazgatásáért felelős tesületet. Korzikán 2015-ben a helyhatósági választások után viszont megalakult egy Pé a Corsica nevű kétpárti koalíció, amely a sziget önállóságáért küzd a helyi gyűlésben. Jean-Guy Talamonit, a függetlenségi törekvés fő alakját többször hasonlították már Gerry Adams-hez, a Sinn Féin szabadságpárti fenegyerekéhez.  

Közép-és Kelet-Európában sem ismeretlen az autonómia fogalma, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség – részben a parlamenten kívüli, autonómiapárti Erdélyi Magyar Néppárt sürgetésére – kidolgozott egy autonómia-statútumot. Ez az egyelőre az álom-kategóriába tartozó terv Székelyföld Autonóm Régió létrehozását célozza, ám ennek legnagyobb akadálya Románia alkotmánya, amely minden ilyen szerveződést lehetetlenné tesz. 

A Balti-tengeren található Aland-szigeteken viszont nemzeti ünnep a Függetlenség Napja, június 9. A 6500 földdarabból álló szigetcsoport a 18. századig svéd, majd orosz, aztán finn fennhatóság alatt állt. Az itt élő, többnyire svéd anyanyelvű lakos széles önrendelkezési jogait még az ENSZ elődje, a Népszövetség ítélte meg számukra 1921-ben. Finnország elismerte lakóinak jogát svéd nyelvük megtartására, kultúrájuk és hagyományaik megőrzésére. Ugyanakkor nemzetközileg elismert semleges státust adott az Aland-szigeteknek, megtiltotta, hogy ott csapatok állomásozzanak vagy katonai parancsnokságot telepítsenek oda.

Az európai függetlenségi mozgalmak elég kimerítő listája a Wikipedia támogatásával itt olvasható. Mindezek térképes megjelenítése itt. 

A katalán kormány külügyi tanácsosa, Raül Romeva pénteken a BBC rádiónak nyilatkozva közölte: a katalán parlament a spanyol alkotmánybírósági felfüggesztő döntésével dacolva a jövő héten összeül és megvitatja a múlt vasárnap tartott függetlenségi népszavazás kimenetelét. Hozzátette, hétfőn a terveknek megfelelően megtartják a parlamenti vitát a függetlenné válásról, mert „fontos kérdésről van szó”.Korábban arra a kérdésre, hogy mit tenne, ha Spanyolország beavatkozna és közvetlen irányítása alá vonná Katalóniát, Puigdemont csak annyit mondott, hogy az olyan hiba lenne, amely mindent megváltoztat. Emellett visszautasította az Európai Bizottság elnökének nem sokkal korábbi nyilatkozatát, amely szerint a katalán függetlenségről múlt vasárnap tartott népszavazás utáni helyzetet Madridnak a spanyol alkotmányos renddel összhangban kell kezelnie.Eközben Manuel Valls volt francia miniszterelnök úgy fogalmazott: őrültség lenne Katalónia függetlenségének kikiáltása. A Barcelonában született és felnőttként francia állampolgárrá vált volt szocialista politikus azt kéri az európai országoktól, értessék meg a katalán vezetőkel, hogy függetlenként nem lehetnek az Európai Unió tagjai.(MTI)


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »