Ausztriai szerzetesek látogatása Zircen

Ausztriai szerzetesek látogatása Zircen

Március elején Nikolaus Thiel O.Cist, az 1355-ben alapított ausztriai Schlierbach apátja és a voraui Ágoston-rendi apátságból Bernhard Mayrhofer prépost látogatott el a Zirci Ciszterci Apátságba.

Schlierbach talán kevésbé ismert Magyarországon, jóllehet nagy múltú és tekintélyes ciszterci apátság Ausztria északi részén. Wels város közelében helyezkedik el, az Alpok lábainál, szinte félúton Linz és Salzburg között. A Schlierbach név első dokumentált említése 927-ből származik. A mai épület helyén akkoriban egy kastély állt. Eseménydús történelem után 1353-ban Eberhard V. (III.) von Wallsee birtokába került, aki 1355-ben ciszterci monostort alapított az épületben. Az évtizedek során ezt a kastélyt a monasztikus szerzetesi életnek megfelelően átalakították.

Ma a schlierbachi ciszterci közösség szerzetesei tíz település plébániáját látják el. Az apátság emellett fontos és meghatározó gazdasági létesítményeknek ad otthont: foglalkoznak többek között ólomüvegfestéssel, valamint oktatási központjukban továbbadják művészeti és kulturális örökségüket.

A Vorau Apátság Jogllandban, Kelet-Stájerország északi részén található. 1163-ban alapította III. Ottokár őrgróf. A monostorban ma tizennégy kanonok él, akik a környék tizenegy plébániájáról gondoskodnak. Emellett szerzetesi kultúrából táplálkozó felnőttképzési intézmény is működik az épület falain belül.

Az apátság fő bevételét a 3400 hektárnyi földből szerzi, amelyből 2900 hektár erdő. Barokk temploma mellett híres könyvtára is, amelyben 416 kéziratot, 206 ősnyomtatványt és további 40 ezer nyomtatott könyvet őriznek.

Nikolaus apát ás Bernhardt prépost a zirci szerzetesi közösség vendégszeretetét élvezve töltött néhány napot az apátságban.

Hírdetés

Bernát apát társaságában ellátogattak Pannonhalmára; Zircen megtekintették az apátságot, a műemlék könyvtárat, a Királytermet, az arborétumot, a kistemplomot, végül látogatást tettek a rend székesfehérvári és budai gimnáziumában is. 

Természetesen nem maradhatott el az apátsági sörüzem meglátogatása sem, valamint a zirci apátsági sörkülönlegességek megkóstolása.

Nikolaus apát és Bernhardt prépost látható örömmel vettek részt a zirci szerzetesi közösség életében; testvéri összetartozásuk még szorosabbá vált a személyes találkozások alkalmával.

Búcsúzásakor Nikolaus apát meghívta Bernát apátot a Schlierbach Ciszterci Apátságba.

Forrás és fotó: Zirci Ciszteri Apátság 

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »