AUR-vezér az Azonnalinak: Én vagyok a román Orbán Viktor!

A székely autonómia vörös vonal, de amúgy mindenben egyetért és nagyon együtt akar működni Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, akinek politikáját modellértékűnek tartja – derül ki az Azonnali.hu interjújából George Simionnal, a román politikába a tavalyi választáson gyakorlatilag a semmiből berobbant, szélsőjobboldali Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) párt elnökével.

„Véleményem szerint rendkívül félreértik azt, hogy milyen kapcsolatot szeretnénk Magyarországgal ápolni. Egy módszer van csak arra, hogy Európa ezen a részén szuverén országként szabadok és függetlenek legyünk, és hogy ne tartozzunk egy birodalomhoz se: ha együttműködünk. (…)Semmilyen téren nem tekintünk problémaként a magyarokra – politikai problémánk egyedül az RMDSZ-szel van, amely az utóbbi évek többségében Romániában hatalmon volt, és része a korrupt román rendszernek. Ez tehát egy belső konfliktus” – magyarázta Simion.

Hírdetés

„Szerintem természetes joga minden kisebbségnek, hogy az anyanyelvén tanuljon, ezt nem ellenezzük, sőt: az, ahogyan a magyarok ezért a normális jogukért küzdenek Hargitában, Kovásznában, a Vajdaságban és Kárpátalján, modellértékű. Ahogy az is, amit Orbán Viktor kormánya tesz a határon túli magyarokért. Mi is ezt kellene tegyük a Magyarországon, Szerbiában és Ukrajnában élő románok sokszínűségének, nyelvének és hitének megőrzéséért” – jelentette ki az AUR-vezér, aki modellértékűnek tartja, ahogyan Orbán Viktor „a népéért harcol”. Ám még az ő kedvéért sem egyezne bele az autonómiába: „azt mondanám neki, hogy a Romániában élő magyaroknak kell legyenek saját templomaik, joguk a nyelvükhöz és iskoláikhoz, de az autonómia egy olyan ügy, amiről nem nyitunk tárgyalást.”

A Firenzében, egy kampánykörúton készült interjúban olyan témákat érintenek még, mint Dan Tanasă akciói, aki hadjáratokat indított az erdélyi magyar vezetésű önkormányzatok ellen; miért nem tagja Románia a visegrádi négyeknek; hova és kikhez csatlakoznának az Európai Parlamentben; és arról is, hogy szerinte minden szuverenista, patrióta és keresztény pártnak együtt, közösen kell politizálnia uniós szinten; mit jelent a jobboldaliság, és milyen értékekre épül az AUR ideológiája. „Egyesült Európát akarunk, de a kereszténységre és a hagyományokra alapozva – azt a politikát tartjuk kívánatosnak, amit a magyar, a lengyel és a szlovén kormány fémjelez” – szögezte le Simion.

Ugyanazt az ideológiát valljuk, mint Orbán Viktor – összegzett az AUR-vezér.

(hírszerk)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »