Átvilágítják mind a huszonötezer Washingtonba vezényelt nemzeti gárdistát

Átvilágítják mind a huszonötezer Washingtonba vezényelt nemzeti gárdistát

A beiktatási ünnepség idejére a szövetségi fővárosba vezényelt huszonötezer nemzeti gárdistát minden eddiginél alaposabban átvizsgálja a Szövetségi Nyomozó Iroda, hogy kizárhassa a belső fegyveres fenyegetést.

A hadseregért felelős államtitkár, Ryan McCarthy vasárnap azt mondta az AP Newsnak: tudatában vannak a lehetséges fenyegetésnek, és figyelmeztette a parancsnokokat, hogy a beiktatás időpontjának közeledtével figyeljenek a soraikban jelentkező problémákra. Mindeddig azonban nem találták semmilyen bizonyítékát a fenyegetés meglétének, és az átvilágítást végzők sem jelöltek meg egyetlen gyanús esetet sem.

Folytatjuk az átvilágítási folyamatot, és akár második vagy harmadik alkalommal is áttekintünk minden egyes személyt, aki ebben a műveletben részt vesz – közölte az államtitkár egy interjúban azután, hogy egy háromórás biztonsági próbán vett részt több más katonai vezetővel együtt a szerdai beiktatási ceremóniára készülve. Hozzátette: a gárda tagjait arra is kiképzik, hogyan tudják azonosítani az esetleges belső fenyegetést.

A Capitoliumnál január 6-án lezajlott tüntetésen McCarthy szerint a hadsereg legkülönbözőbb részeinél szolgáló katona volt jelen, de az nem világos, hogy közülük hányan vettek részt a lázadásban, vagyis a Capitoliumba való betörésben. Mindeddig csak néhány, jelenleg is aktív szolgálatot teljesítőt vagy Nemzeti Gárda-tagot tartóztattak le az öt halálos áldozatot követelő ostrom miatt.

A beiktatási ünnepség miatt a fővárosba az Egyesült Államok minden részéből érkeznek nemzeti gárdisták, összesen huszonötezer fő, az ilyenkor szokásos létszám két és félszerese. Miközben a katonaság rutinszerűen megvizsgálja, hogy a szolgálattevőknek vannak-e szélsőséges kapcsolataik, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) további átvilágítást is végez.

Az átvilágítási folyamat több mint egy hete megkezdődött, amikor az első csapatokat a fővárosba vezényelték, és várhatóan végeznek is az érintett állomány átvizsgálásával szerdáig. Az ilyen és ehhez hasonló helyzetekben az FBI átvilágítása azt jelenti, hogy különböző adatbázisokban és az FBI által összeállított listákon átfuttatják az érintettek nevét.

A Washington Post forrása szerint a Pentagon tavaly 143 értesítést kapott az FBI-tól szélsőségességgel kapcsolatban, amelyek közül 68 volt kapcsolatba hozható belföldi szélsőséges csoportokkal jelenlegi és korábbi hivatásos állományban lévővel. Ebbe beletartoznak a fehér nacionalizmus, antifasizmus, abortusz- és kormányellenes nézeteket vallók is. A legtöbb eset veteránhoz volt köthető.

Hírdetés

Nemzeti gárdisták Washington D.C.-ben, a Capitolium keleti oldalánál (Fotó: EPA/Michael Reynolds)

Daniel R. Hokanson, a Nemzeti Gárdát felügyelő tábornok szerint ha bármilyen jelét látják annak, hogy katonáik vagy pilótáik szélsőséges nézeteknek adnak hangot, átadják őket a hatóságoknak vagy azonnal kezelik az ügyüket a parancsnoki láncon keresztül. A tábornok úgy hiszi, hogy csapatai megfelelően vannak felkészítve és felszerelve, és annyit próbálnak, amennyi csak szükséges ahhoz, hogy bármilyen eshetőségre kellően felkészültek legyenek.

A beiktatási esemény fő biztonsági felelőse a titkosszolgálat, de a hadseregtől és a Nemzeti Gárdától az FBI-on és a fővárosi rendőrségen át egészen a Capitolium rendőrségéig sokszereplős az ünnepség biztosítása.

A legfőbb biztonsági aggályt felfegyverzett csoportok támadása jelenti, de az előre elhelyezett bombák és egyéb eszközök is fontos fenyegetést jelentenek. McCarthy államtitkár szerint a hírszerzési jelentések arra utalnak, hogy bizonyos csoportok fegyveres gyűléseket szerveznek a beiktatás napjáig és feltételezhetően azután is.

Ryan McCarthy az AP Newsnak elmondta: a gárdista egységek a főváros térképét áttekintve állandó mentális ismétlésekkel veszik át vezetőikkel, hogy egyes forgatókönyvek esetén milyen feladatuk és céljuk van, hogy tudják az útvonalakat, merre találhatnak baráti, illetve szomszédos egységeket és milyen frekvencián kommunikálhatnak más rendvédelmi szervekkel.

A legfőbb cél szerinte, hogy az Egyesült Államokban a hatalomátadás incidens nélkül történjen meg. „Ez nemzeti prioritás. Sikeresnek kell lennünk mint intézmény” – fogalmazott az AP-nek McCarthy.

Azt az üzenetet akarjuk elküldeni mindenkinek az Egyesült Államokban és a világ többi részére, hogy meg tudjuk ezt csinálni biztonságosan és békésen.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »