Atomnagyhatalommá válik Szaúd-Arábia

Atomnagyhatalommá válik Szaúd-Arábia

Egy esetleges nukleáris óriásüzletről tárgyalhat szaúdi vezetőkkel, köztük Khalid bin Abdulaziz al-Falih energia- és ipari miniszterrel pénteken az Egyesült Államok energiaügyi minisztere, Rick Perry Londonban – számolt be a Bloomberg két meg nem nevezett forrásra hivatkozva. Az amerikai energiaügyi minisztérium megerősítette, hogy Perry eredetileg tervezett indiai útját lemondták, azzal kapcsolatban azonban nem nyilatkozott a szóvivő, hogy ezt a londoni tárgyalások miatt tették-e.

A Westinghouse Electric és más amerikai vállalatok atomerőművet akarnak építeni a Közel-Keleten,

Hírdetés

erre azonban a Barack Obama elnöksége alatt elrendelt, az amerikai nukleáris technológia egyes országokba történő exportját korlátozó intézkedések miatt nem volt lehetőségük. A londoni egyeztetés ezeknek a beruházásoknak adhat zöld utat. Nem aprópénzről van szó, a szaúdiaknál tervezett 16 blokk megépítése például 80 milliárd dollár körüli üzletet jelentene a következő 20-25 év során. A Trump-kormány ennek érdekében feloldhatja az eddigi korlátozásokat, és engedélyezheti Szaúd-Arábia számára az urán dúsítását és újrafeldolgozását.

A szaúdiak már konkrét nukleáris menetrenddel rendelkeznek, az év végéig szeretnék aláírni az első atomerőműveik építéséről szóló szerződéseket, és legkésőbb áprilisban már projektfejlesztési megállapodásokat kötnének két-három kiválasztott jelentkezővel – nyilatkozta az Abdullah-város az atomért és a megújuló energiáért elnevezésű projekt egyik tanácsadója, Abdulmalik al-Szaberi. A kormány azt szeretné, ha a munkálatok jövőre megkezdődhetnének, és remélik, 2027-ben két reaktort üzembe helyezhetnek, amelyeknek a teljesítménye egyenként 2,2-3,3 gigawatt lesz. Hosszú távon a szaúdiak 16 reaktor építését tervezik, s 2032-re 17,6 gigawattos nukleáris áramtermelő kapacitást szeretnének elérni.

Bármilyen megállapodás születik is az amerikai és szaúdi felek között Londonban, azt mindenképp jóvá kell hagynia az Egyesült Államok kongresszusának, a testületnek 90 napja lesz a döntéshozatalra. Az ügy már most heves ellenkezést váltott ki a demokraták soraiban, Ed Markey szenátor például hétfőn kért információt a kormánytól a szaúdi nukleáris tárgyalásokról. „A kongresszus sötétben tapogatódzik azzal kapcsolatban, miről is van szó pontosan, miért alakíthatjuk át az amerikai nukleáris technológia terjedését korlátozó célkitűzéseinket és normáinkat” – fogalmazott Markey az energiaügyi miniszternek és Rex Tillerson amerikai külügyminiszternek címzett levelében.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »