Atomfenyegetés Németországból: 20 új bombával provokál az USA – 2010-ben még a régiek eltávolításáról döntöttek Merkelék

Atomfenyegetés Németországból: 20 új bombával provokál az USA – 2010-ben még a régiek eltávolításáról döntöttek Merkelék

A német ZDF csatorna szerint 20 db B61-12 típusú amerikai atombombát terveznek Németország Rheinland-Pfalz szövetségi államában lévő Büchel városba helyezni. „Németország egyesítése után 25 évvel megint hidegháborús atombombákat helyeznek Rajna-vidék-Pfalz tartományban” – mondta a ZDF.

Szakértők szerint ezek a bombák jóval pontosabbak, mint amit a második világháború alatt használt az Egyesült Államok.  "Az új bombákkal eltűnnek a különbségek  a stratégiai és a taktikai nukleáris fegyverek között" – kritizált Hans Kristensen, a washingtoni Nuclear Information Projects igazgatója. A 20 új bomba együtt 80-szor lesz erősebb, mint amelyet 1945-ben Hirosimára dobtak az amerikaiak.

Hírdetés


Obama után Merkelnek is járna a Nobel-békedíj

„Aggódunk amiatt, hogy olyan országok, amelyeknek nincs saját nukleáris fegyvere, részt vesznek azok használatában a NATO nukleáris részvétel program keretén belül. Ez a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozási szerződésének első és második pontjának a megszegése” – nyilatkozta Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium képviselője. Az atombombák elhelyezését az SPD védelmi ügyekkel foglalkozó szakpolitikusa, Thomas Hitschler is megerősítette. A tervek szerint Németország 112 millió eurót fog költeni a Büchler városban lévő katonai bázis fejlesztésére. Hans Kristensen szerint további európai légi bázisokon modernizálják az atomarzenált B61-12 típusú bombákkal, így az olaszországi Avianóban és a törökországi Icirlikiben.

Merkel párttársa, a védelmi minisztérium hajdani parlamenti államtitkára, Willy Wimmer is kritikusan áll a kérdésehez, szerinte az új németországi és európai támadási opciókkal egyértelműen provokálják Oroszországot.

(ZDF – RapidPress nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »