Atomenergia nélkül nem érjük el a párizsi klímacélokat

Share 0 Tweet 0 Share Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az E21 Kezdeményezés tagjai az atomenergia terén is ajánlásokat fogadtak el, amit 3+1 pontban fogalmaztak meg, melyek első és egyik legfontosabb üzenete, hogy a párizsi klímacélok teljesítése jelen pillanatban csak atomenergiával képzelhető el. Az E21 ülésén részt vett Kőrösi Csaba, az ENSZ Közgyűlésének korábbi elnöke is. Az ülésen az E21 tagjai sorából a szakterületükön elismert szakemberek osztották meg tudásokat és véleményüket az atomenergiáról – közölték. Az ülésen E21 tagjai közül előadást tartott Fichtinger Gyula hőfizikus mérnök, az Országos Atomenergia Hivatal korábbi főigazgatója; Horváth Ákos, a HUN-REN Energiatudományi Kutatóközpont főigazgatója, valamint Szabó Gábor fizikus, a szegedi ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézet igazgatója is.

Az E21 által elfogadott ajánlások első pontja, hogy a párizsi klímacélok nem érhetők el atomenergia nélkül. Továbbá a biztonságnak minden más szemponttal szemben elsőbbsége van az atomenergia alkalmazása során – közölték. A biztonságos üzemeltetés garanciája a társadalom minden szegmensét elérő tudásátadás, a hiteles tájékoztatás, valamint a széles oktatási, képzési és kutatási bázis fenntartása. Harmadik ajánlásukban a kisméretű moduláris reaktor (SMR, Small Modular Reactor) technológia hazai alkalmazásának vizsgálata esetén alapos, körültekintő szabályozási, gazdasági, társadalmi szempontok együttes figyelembevételét javasolják. 

Hírdetés

Elismerjük a nukleáris hulladék feldolgozásának és elhelyezésének segítését célzó hazai kutatásokat és javasoljuk a kutatási munka folytatásának támogatását minden eszközzel – írták.

Az Energia21 Kezdeményezés 2023 végén indult el közéleti, tudományos és gazdasági szakemberek részvételével, azzal a céllal, hogy Magyarország zöldátállását segítse. Az E21 tudományos, szakmai és civil rendezvényeket, többek között országos zöldenergia-roadshow-t is indított, hogy tudatosítsa, népszerűsítse és előmozdítsa a zöldátállást.

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »