Átalakulóban vannak az erőviszonyok az Európai Parlamentben

Átalakulóban vannak az erőviszonyok az Európai Parlamentben

Kevesebb mint száz nap múlva lesz az európai parlamenti választás. Bemutatták az EP első mandátumbecslését a választások utáni időszakra. Gyengülhet a néppárti és a szocialista többség – ezek a legfőbb trendek az első kalkulációk alapján. Az idei választás nagy jelentőséggel bír, nem beszélve arról, hogy egy tagállam elhagyja az EU-t. A Brexit-folyamatokat azonban még mindig teljes homály fedi.

Az Európai Unió történetében ez lesz a kilencedik választás – mondta el Jaume Duch Guillot, az Európai Parlament szóvivője. Ez a voksolás a világon a legnagyobb nagyságrendű demokratikus véleménynyilvánítások közé tartozik, hiszen 373 millió polgárnak nyílik lehetősége szavazatának leadására – hívta fel a figyelmet.

Közölték az Európai Parlament első mandátumbecslését is, az épp aktuális pillanatképet mostantól kéthetente mutatják majd be. A mandátumkalkulációt már a csökkentett létszámú, 705 tagú Európai Parlamentre végzik el. Az első számítások alapján az látszik, hogy az Európai Néppárt ugyan a legnagyobb frakció marad, de erősen megfogyatkozott létszámmal.

Az Európai Néppárt 183 tagra számíthat a jelenlegi 217 taggal szemben, az európai szocialisták pedig 135-re számíthatnak most februárban a jelenlegi 186 taggal szemben. A liberálisok alkothatják a harmadik legnagyobb csoportot, a jelenlegi 68 taghoz képest 75 taggal számolhatnak.

Hírdetés

Továbbra is kilátástalan a Brexit-folyamat

Az Európai Bizottság a napokban már egy úgynevezett vészforgatókönyvet is közzétett a vállalkozások számára, hogy mi a teendő abban az esetben, ha valóban nem sikerül megállapodni, és a szigetország gyakorlatilag kizuhan az unióból – hangzott el a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában.

A dokumentumot, amely szerint életbe lépne a 2020 végéig tartó átmeneti időszak, nagy többségben utasította el a brit parlament még januárban. Theresa May brit miniszterelnök célja ezért most az, hogy meggyőzze az EU vezetőit a megállapodás módosításáról.

A brit, ír és északír kiskereskedelmi szektor szakmai szervezetei arra figyelmeztettek, hogy a rendezetlen Brexit jelentős áremelkedést, sőt, akár élelmiszerhiányt is okozhat a szigetországban.

Az Európai Bizottság szintén felhívta azoknak az uniós vállalkozásoknak a figyelmét, amelyek kereskedelmi kapcsolatban állnak a szigetországgal. Felállítottak egy Brexit-ellenőrző listát, amely pontokban segít eligazodni a cégeknek, milyen gyakorlati lépéseket tegyenek meg.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »