Átadták Navalnij holttestét édesanyjának

Átadták Navalnij holttestét édesanyjának

Kiadták a családnak Alekszej Navalnij holttestét. A hírt a Kreml legkeményebb kritikusának szóvivője jelentette be. Azt még nem tudni, hogy Navalnijt mikor és hogyan temetik el.

A távoli sarkvidéki büntetőkolónián február 16-án meghalt Alekszej Navalnij édesanyja múlt héten megindító üzenetben kérte Putyin elnöktől fia holttestét. Nem ő volt az egyetlen, aki ezt követelte, csaknem hetvenezer orosz állampolgár küldött hivatalos megkeresést az ügyben az orosz Nyomozó Bizottságnak. Közben Oroszországban és a világon egyaránt nőtt a felháborodás amiatt, ahogy a hatóságok kezelték az orosz ellenzék vezetőjének halálát.

A hatóságok állítólag ultimátumot adtak Ljudmila Navalnajának: azt mondták neki, hogy vagy vállalja a „titkos”, vagyis a nyilvánosság kizárásával megrendezett temetést, vagy ott temetik el a fiát, ahol meghalt – a Sarki Farkas börtöntelepen. Erről maga Navalnaja számolt be, miután csütörtökön, hat nappal Navalnij halála után megnézhette a holttestet. Azt is hozzátette, hogy nem volt hajlandó tárgyalni a hatóságokkal.

Hírdetés

Navalnij szóvivője, Kira Jarmis az X-en köszönetet mondott mindenkinek, aki követelte a holttest kiadását. Azt írta, hogy a temetés körülményei még nem világosak: „nem tudjuk, hogy a hatóságok beleavatkoznak-e abba, hogy a család akarata szerint történjen ez, úgy, ahogy Alekszej megérdemli”.

Szombaton, még a holttest átadása előtt Navalnij özvegye, Julia azzal vádolta Vlagyimir Putyint, hogy „túszként” őrzik néhai férje holttestét, és követelte annak feltételek nélküli átadását. Ismét hangot adott annak a véleményének, hogy az orosz elnök áll a férje halála mögött. A Kreml tagadta a vádakat és hisztérikusnak nevezte a Navalnij halálát követő nyugati reakciókat.

A 19 éves börtönbüntetésének letöltése közben elhunyt Navalnij halálának körülményei tisztázatlanok. Halotti anyakönyvi kivonatában mindazonáltal az áll, hogy természetes halállal halt meg 47 évesen.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »