Átadták a Folklórközpontot Nagymegyeren

Átadták a Folklórközpontot Nagymegyeren

Átadták a Folklórközpontot Nagymegyeren Kürthy Judit2024. 03. 22., p – 16:46 Nagymegyer |

Magyarországi forrásból finanszírozott folklórközpont épült a városban. A 600 négyzetméteres komplexumban található egy tágas próbaterem, az emeleti szobákban pedig akár 40-en is aludhatnak. A központ a Megyer Táncegyüttes székhelye lesz, de vendégül látnak majd benne más tánccsoportokat, együtteseket is.

A ház elkészültével többek álma vált valóra, köztük az ötletgazdáé, Mészáros Magdié, a Megyer Táncegyüttes vezetőjéé, aki mindig is szeretett volna létrehozni egy hagyományőrző központot.

A közös akarat eredménye

A megnyitón jelen volt Potápi Árpád János, Magyarország Nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Czimbalmosné Molnár Éva, a Nemzetpolitikai Államtitkárság Felvidékért felelős főosztályvezetője, Soóky Marián, Nagymegyer város polgármestere, a képviselő-testület tagjai, valamint a város intézmények vezetői és olyanok is, akik tevőlegesen is hozzájárultak a folklórközpont születéséhez. Az ünnepség Zsoldos Viktória énekével kezdődött, akit a Pósfa zenekar tagjai kísértek, őt követték a Kis Megyer és a Csilizke Gyerek Néptáncegyüttesek fiatalabb csoportja, akik gömöri táncokat mutattak be. A Sermo Popula Polgári Társulás nevében Lajtos Krisztián üdvözölte az egybegyűlteket, aki köszönetet mondott az összes segítőnek, akik az épület megvalósításában bármilyen formában segédkeztek. 

“Ebben az épületben a Felvidéki magyarság számára is jelentős pillanatot élhetünk át, ahol megcsodálhatjuk és átélhetjük hagyományaink gazdagságát és szépségét. A Folkcentrum nemcsak egy épület, hanem egy szellemi központ is, ahol az évszázados örökségünk és a magyar kultúra ereje összpontosul majd”

 – mondta Lajtos Krisztián. Forró Krisztián beszéde után Soóky Marián polgármester szólt a jelenlévőkhöz, majd Mészáros Magdi lépett a közönség elé. 

“Hat évvel ezelőtt a 2018-as gombaszögi országos fesztiválra utazva a buszon, győzködtem a társaimat arról, milyen jó lenne egy saját otthon az együtteseink számára. Egy otthon, amely nem csak a táncról szól, hanem a lényegről – a közösségről. Nagyot mertem álmodni, de mire Nagymegyerről Gombaszögre érkeztünk, a lelkesedésemmel sikerült megfertőznöm a többieket is”

Hírdetés

 – kezdte beszédét a néptáncegyüttesek vezetője, majd szót ejtett az elmúlt évek során útjukba gördült akadályokról is.

Saját kezük munkája

Az elhagyatott területet, melyet kiválasztottak, lépésről lépésre hozták helyre. Az általános hitelbank alapítványa által meghirdetett szavazatgyűjtős akció első helyét elnyerve sikerült saját kezükkel felépíteniük az udvarra egy autentikus pajtaszínpadot, amit 2019-ben adtak át. Később a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak köszönhetően megvásárolták a várostól a területet és fokozatosan, hátulról előre haladva dolgoztak a telken, lecserélték a kerítést, parkosítottak és saját kezükkel bontották, majd hordták el a korábbi romos házat, hogy megépülhessen egy új. 

“Nem csak egy épületet, egy otthont kaptunk, hanem egy küldetést is egyben, hisz az, hogy a magyar kultúra tovább élhessen, a mi felelősségünk is. A tánc közösségformáló ereje megkérdőjelezhetetlen. Táncolni felszabadító, táncolni öröm, táncolni egy életérzés, amelyet nem lehet leírni, meg kell tapasztalni. Jól táncolni – különösen magyar néptáncot – kiváltság. Aki táncol, nem magának és magáért teszi: a párjáért, a társaiért, az egész csoportért” – fogalmazott Mészáros Magdolna, majd zárásként hozzáfűzte – “Legyen a folklórközpont az a hely, ahol szárnyakat növesztünk és gyökeret eresztünk”. 

Az ünnepélyes szalagátvágás után a Kis Megyer és a Csilizke Gyerek Néptáncegyüttesek idősebbik csoportja adta elő zárótáncát. A hivatalos kültéri programot követően a jelenlévők bementek a próbaterembe, ahol a helyi katolikus és református papok egyházuk nevében megáldották az épületet. A népviseletben lévő táncosok elénekelték a székely asztali áldást, majd közösen megtekintették az építkezésről készült videót. A szervezők egy állófogadás keretében vendégelték meg az ünneplőket, miközben bejárták a vadonatúj épületrészeket. 

“Ez egy csodálatos dolog, de egy nagy felelősség is, hiszen rajtunk is áll, hogy a magyarság, a magyar kultúra itt a Felvidéken tovább éljen és viruljon”

 – mondta el lapunknak Mészáros Magdi.

Cél a közösségépítés

A központ alapjait 2021 decemberében kezdték el lerakni, a tereprendezés utolsó simításait az utóbbi pár hétben fejezték csak be. A hétköznapokban a Megyer Táncegyüttes és utánpótlás csoportjai székhelyeként szolgáló központban szeretnének másoknak is teret adni. A céljuk a közösségépítés, ajtajuk nyitva áll mindenki számára, akik helyet keres csoportjuk, egyesületük számára. A nagyterem ideális helyszíne lehet különféle konferenciáknak, táboroknak és táncházaknak vagy népzenei tanfolyamoknak.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »