Asztma és Covid-19: Egy új kutatás biztatós eredményeket hozott az asztmás betegek számára

Asztma és Covid-19: Egy új kutatás biztatós eredményeket hozott az asztmás betegek számára

Ausztrál tudósok annak kockázatát vizsgálták, hogy mit jelent a koronavírus az asztmások számára.

A felmérést az ausztráliai George Institute for Global Health kutatói végezték. 57 kutatást vizsgálva, melyek során összesen 587 280 személyt vizsgáltak. Mintegy 350 ezren közülük koronavírussal fertőződtek. Az alanyok Ázsiából, Európából, Észak- és Dél-Amerikából származtak.

Az eredményeket a Journal of Asthma-ban tették közzé. Ebből kiderül, hogy az asztmás betegekre nézve nem jelent súlyosabb kockázatot, esetleg halálveszélyt ja koronavírussal fertőződnek meg.

Kisebb kockázat

A tudósok észrevették, hogy 100 pozitív eset közül hét személy asztmás volt. A lakosság körében általában 100 személyre 8 asztmás jut.

Az asztmások számára az esély, hogy elkapják a koronavírust, 14 százalékkal kevesebb. Ezen kívül jóval kisebb az esélye, hogy a vírus következtében kórházba kerülnek. Ugyanúgy nem volt nagy különség az asztmások és nem asztmások elhalálozási rátája között a Covid-19 következtében.

Hírdetés

A kutatás egyik vezetője, Christine Jenkins elmondta, hogy a pontos indokok egyelőre még nem ismertek, de néhány lehetséges magyarázattal már rendelkeznek. Az egyik ezek közül, hogy egyes inhalátorok nehezítik a vírus dolgát, így az kevésbé támadja meg a tüdőt.

Kockázati tényező – az életkor

Szakértők összesen 22 kutatást vizsgáltak meg Észak-Amerikából, 19-et Ázsiából, 14-et Európából és 2-t Dél-Amerikából. Ezek 211 gyermek adatait tartalmazták.

A kutatásban részt vevő személyek átlagéletkora 52 év volt. Közülük 52,5 százalék volt férfi, 11,75 százalék dohányzott, 16,2 százalékuk volt olyan személy, aki már leszokott a dohányzásról, 8 százaléknak pedig krónikus tüdőbetegsége volt.

A kutatás kimutatta azt is, hogy az idősebb asztmásoknál a koronavírussal való megfertőződés kockázata is emelkedik. A szerzők szerint az életkor az egyik legfontosabb tényező, mely befolyásolja a koronavírussal való megfertőződés esélyét.

Webnoviny.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »