Aszály sújtja Szlovákiát

Aszály sújtja Szlovákiát

A csapadékhiány miatt egyre súlyosabodik az aszály Szlovákia több régiójában. Ehhez társul, hogy az aszály előfordulását csak kisebb felhőszakadások zavarták meg – közölte a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) a honlapján.

2022-ben hosszú és intenzív aszályos időszak volt megfigyelhető, ami a nyári hónapokban jelentős hatással volt az erdei ökoszisztémákra (nyári sárgulás és levélhullás), különösen a bükkfafajokra – emlékeztettek a meteorológusok, hozzátéve: A tavalyi vegetációs időszakban bár viszonylag gyakori és rendszeresen előforduló csapadék hullott, de főként viharok formájában. Ilyenkor a csapadék nagy része nem szivárog be a talajba. Emiatt a vegetációs időszakban a növényzetet, különösen Nyugat-Szlovákiában, igencsak megterhelte az aszály.

Bár idén júniusban átlagon felüli volt a csapadékmennyiség, júliusban csak kevés csapadék hullott. Néhány településen kifejezett szárazság alakult ki – húzták alá a szakemberek.

Hírdetés

„Érdekes helyzet alakult ki 2024 augusztusában is, amikor a 2022-es évinél lényegesen rövidebb aszály ellenére Szlovákiában romlott a növényzet állapota.”

– áll a közleményben. Egyes helyeken már augusztus második felében megindult a levélzet sárgulása, ami különösen az erdei bükk, hárs és éger esetében okozott korai hullást.

Teraz.sk nyomán


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »