Áremelés helyett árcsökkenés? Rég volt ilyen alacsony az infláció

Áremelés helyett árcsökkenés? Rég volt ilyen alacsony az infláció

Úgy tűnik, végre lejtmenetbe kapcsolt az infláció, már ötödik hónapja csökken, és mostanra 10 százalék alatt van. Ezzel egyidejűleg az áremelkedések üteme is csökken. Utoljára tavaly februárban volt ilyen alacsony az infláció. És ez megmutatkozik az élelmiszerárakban, amelyek a családi költségvetések jelentős kiadási tételét teszik ki.

Két évig egyfolytában csak emelkedtek az élelmiszerárak. De most úgy tűnik, végre változik a helyzet. Erre enged következtetni az infláció lassulása is.

A Statisztikai Hivatal elemzése szerint az élelmiszerárak júniussal összehasonlítva 0,7 százalékkal csökkentek, ami főleg a tej és tejtermékek, valamint a tojás árának 2,1 százalékos és a zöldségárak 4,9 százalékos csökkenésének a következménye. Júniushoz képest kevesebbe kerülnek a kenyér és gabonatermékek, valamint a gyümölcs is.

Hírdetés

Éves összehasonlításban leglátványosabban az étolaj ára csökkent, mégpedig literenként 50 centtel.

Az árak jelentősebb csökkenését leginkább az üzemanyagok árának 1,3 százalékos emelkedése gátolta, de az is, hogy drágult a városi és elővárosi közlekedés.

Az elemzők már régóta azt állítják, hogy az idén még mindig viszonylag magas inflációval kell megküzdenünk, habár a tavalyi évhez képest jelentős a csökkenés.

Azokról az alacsony, 2 százalék körüli inflációs számokról, ami az euróövezet célja is, azonban még jó darabig csak álmodhatunk.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »