Arcul csapták a tudományt: hamisítottak a kutatók

Arcul csapták a tudományt: hamisítottak a kutatók

A Riken Fejlődésbiológiai Központ kedden közölte, hogy hamisak az úttörő jellegű őssejtkutatásukról januárban közzétett tanulmány egyes részei, a valótlan adatokért a kutatás vezető szerzőjét terheli a felelősség.

Két tudományos folyóiratban, köztük a Nature január 30-i számában tették közzé japán és amerikai tudósok, hogy gyors és olcsó eljárást fejlesztettek ki embrióéhoz hasonló őssejt előállítására. Az új eljárás a személyre szabott gyógyítás új korszakát jelentheti, olcsóbbá, gyorsabbá és biztonságosabbá teheti az őssejtek előállítását – írták tanulmányukban.

A Riken központ vizsgálóbizottsága megvizsgálta a kutatás eredményeinek valódiságát megkérdőjelező állításokat, és megállapította, hogy a tanulmányban feltüntetett két felvételsorozatot a DNS-töredékekről vagy manipulálta, vagy meghamisította Obokata Haruko, a központ kutatója, a tanulmány vezető szerzője. A manipuláció azt szolgálta, hogy javítsák az eredmények bemutatását – hangoztatta Isii Sunszuke, a testület vezetője.

Hírdetés

A bizottság keddi, tokiói sajtóértekezletén ugyanakkor nem volt hajlandó nyilatkozni arról, hogy az úgynevezett STAP-sejtek – pluripotens sejtek előállítása serkentő anyag használatával – valóban léteznek-e. „Ennek megállapítása nem tartozott a feladatkörömbe” – közölte Isii.

A testület azt is megállapította, hogy a tanulmány három másik szerzője, köztük Szaszai Josiki, a japán kutatóközpont helyettes vezetője és Vakajama Teruhiko, a Jamansi Egyetem professzora nem vett részt a hamisításban. Ugyanakkor őket is súlyos felelősség terheli azért, hogy nem ellenőrizték a tanulmányt – mondta ki a bizottság.

Tanulmányukban a szakemberek leírták azt, miként állítottak elő olcsón és gyorsan elő embrióéhoz hasonló őssejtet: egerekből származó vérsejteket csepegtettek savas oldatba. Kimutatták, hogy ha a vérsejteket a normálisnál savasabb kémhatású környezetbe helyezik, az így keletkezett „stressz” kiválthatja őssejtté alakulásukat. Az eredményt újszülött egerek lépéből vett sejtekkel érték el, és mint közölték, már azt kutatják, vajon az emberi vér sejtjei is ugyanígy reagálnak-e.

Az emberi szervezetet olyan sejtek építik fel, amelyek mindegyikének megvan a maga sajátos szerepe: ideg-, máj-, vagy izomszövetet alkotnak, és szerepük állandó. Az őssejtekből viszont bármilyen sejttípus kifejlődhet, és regenerálhatja a beteg vagy károsodott szerveket, ezért az orvosi kutatások egyik legfontosabb területévé vált az utóbbi években.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »