Arab és muszlim vezetők elítélték az izraeli megszállók terrorcselekményeit

Arab és muszlim vezetők elítélték az izraeli megszállók terrorcselekményeit

2023. 02. 13.

Arab és muszlim országok vezetőinek és magas rangú tisztségviselőinek tucatjai ítélték el vasárnap Kairóban tartott tanácskozásukon az izraeli hatóságok cselekményeit Jeruzsálemben, illetve a Ciszjordániában, ahol ismét fellángolt az erőszak az izraeliek és palesztinok között.

Az Arab Liga égisze alatt tartott találkozón egyebek között Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi és Mahmúd Abbász palesztin elnök, valamint II. Abdalláh jordániai király vett részt.

Az AP amerikai hírügynökség összesítése szerint az idén már 45 palesztin és 10 izraeli esett áldozatául az újabb erőszakhullámnak és százakat vettek őrizetbe.

A kairói megbeszélés felszólalói nyilatkozataikban elítélték Izrael szerintük egyoldalú intézkedéseit, ideértve a palesztin elkövetők házainak lerombolását, valamint a zsidó telepek bővítését. Szintén elítélték izraeli tisztségviselők, köztük Itamár Bengvír izraeli nemzetbiztonsági miniszter templomhegyi látogatását.

Mindemellett támogatásukról biztosították Jordániát, amely 1924 óta hivatalosan a Templomhegy őrzője és gondozója. Ezt a státuszt ugyan Izrael nem fogadja el, de az országok 1994-es békeszerződésében elismerték a királyság “különleges szerepét” ezen a helyen.

Szíszi Jeruzsálemet a palesztin ügy sarkalatos kérdésének nevezte, és súlyos következményekre, illetve izraeli-palesztin rendezést szolgáló tárgyalásokra nézve negatív hatásokra figyelmeztetett, ha Izrael megpróbálja megváltoztatni a status quót a szent helyen. Úgy fogalmazott, hogy az ilyen lépések akadályoznák a kétállami megoldás megvalósítását, “ami mindkét felet és a Közel-Kelet egészét nehéz és súlyos választás elé állítaná”.

Hírdetés

Az egyiptomi elnök egyben felszólította a nemzetközi közösséget, hogy “erősítse meg a kétállami megoldást és segítsen elő megfelelő körülményeket a békefolyamat újraindításához”.

Ahmed Abul Geit, az Arab Liga főtitkára szintén figyelmeztetett, hogy az al-Aksza mecset felosztására, illetve arab és muszlim identitásának eltörlését szolgáló törekvések “véget nem érő zavargásokat és erőszakot” szíthatnak.

Abbász közölte, hogy a Palesztin Nemzeti Hatóság az ENSZ-hez és a világszervezet ügynökségeihez fordul az izraeli-palesztin viszály rendezését szolgáló kétállami megoldást megvédeni hivatott határozat végett. Mint mondta, a palesztinok jelenleg “halálos támadás alatt állnak”.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap bejelentette, hogy az izraeli biztonsági erők átfogó műveletbe kezdenek Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordániában válaszul a három halálos áldozattal járó pénteki merényletre, amelynek során egy palesztin támadó több gyalogosba belerohant autójával egy kelet-jeruzsálemi zsidó telep, Ramot buszmegállójában.

Az elkövető szüleinek otthonát, akit nemsokkal a tettét megelőzően egy elmegyógyintézetből engedtek el, szombaton az izraeli hatóságok lepecsételték, hogy később lebonthassák.

“A megfelelő válasz a terrorizmusra, hogy erősen odacsapjunk és erősebben gyökeret verjünk a földünkön” – hangoztatta az izraeli miniszterelnök a kabinet ülésén. Hozzátette: a zsidó telepek kibővítését szintén fel fogják gyorsítani.
Itamar Bengvír izraeli nemzetbiztonsági miniszter, a jobboldali Zsidó Erő párt vezetője nem sokkal korábban jelentett be katonai műveletet a zömében arabok lakta Kelet-Jeruzsálemben.

MTI

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »