Aprócska előadók palotás tánccal tették emlékezetessé a felújított Ferences barátok Utcai Óvoda ünnepi rendezvényét

Aprócska előadók palotás tánccal tették emlékezetessé a felújított Ferences barátok Utcai Óvoda ünnepi rendezvényét

2022. június 15-én ünnepélyes keretek között átadták a komáromi Ferences barátok Utcai Óvoda felújított épületrészét, melynek rekonstrukciós munkálatai a város sikeres pályázata alapján, az Európai regionális fejlesztési alapból kerültek finanszírozásra, az Integrált Regionális fejlesztési Alapon belül.

A projekt céljaként tűzte ki, hogy minőségi feltételeket teremtsen a 3 – 5 éves gyermekek óvodai fejlesztéséhez, s mindezt az intézmény befogadóképességének növelésével.

A beruházás több mint 181 ezer eurót tett ki, ezen felül a város fedezte a minisztérium által nem elszámolható költségeket, mint például a tűzvédelem – tűzfal statikai munkálatai, belső tárgyi berendezések, parkosítással kapcsolatos kiadások, amelyeknek összértéke meghaladta a 48 ezer eurót.

A Ferences barátok Utcai Óvoda Komárom egyik legközkedveltebb óvodája, ezt bizonyítja a szülők nagy érdeklődése is. Az intézmény eddig mindössze 33 gyermeket tudott befogadni, ami a fejlesztéseknek köszönhetően további 20 férőhellyel bővül.

A megújult épületrészben lefolyó ünnepséget az óvoda igazgatónője Pinke Elvíra nyitotta meg, aki örömmel üdvözölte a városvezetést, a képviselőtestület megjelent tagjait, a jelenlévő pedagógusokat, és valamennyi vendéget.

Az igazgatónő meghatódva foglalta össze az óvoda régi épületszárnyának újjászületését, melynek gondolata saját pedagógiai közösségükben fogalmazódott meg.  A mindennapos tevékenység kapcsán szükségét érezték, jó lenne, ha az óvoda rendelkezne egy tornateremmel, a gyerekek napi szintű mozgásigényének kielégítésére, amely az egészséges életmód egyik alappillére.

A 2019-ben elnyert pályázat kapcsán, amely számukra egy nagy terv valóra válásának kezdetét jelentette, Pinke Elvíra igazgatónő így nyilatkozott:

„A mai napon, ezen az ünnepi alkalmon, elmondhatjuk, hogy az álom valóra vált. Amiről csak terveket szőttünk, már itt van előttünk… Az épületrész felújításának köszönhetően óvodánk nemcsak egy funkcionális teremmel bővült, amely tornateremként is használható, hanem egy gyönyörű, tágas csoportszobával is bővült… Új nyílászárók, mosdók, radiátorok kerültek beszerelésre, valamint a padlóburkolatot is sikerült kicserélni. Volt talajszintemelés, festés, villanyvezeték-csere, központifűtés-szerelés, és nem utolsó sorban a két épület összekötő folyosójának megépítésére is sor került. A csoportszobába új bútorok, öltözőszekrények, szőnyegek, tornaeszközök, játékok és elektronikai eszközök kerültek.”

Hírdetés

Az igazgatónő a továbbiakban ecsetelte a kisgyermekek lelkesedését, hiszen az udvar is teljesen megújult, a régi játékokat új, modern, színes játékok  – rugós hinták, libikóka, mászókák – váltották fel, s mindez természetesen a gyermekek életkorának megfelelően. Végül köszönetet mondott a városvezetésnek, a munkálatokat végző  Darton építkezési vállalatnak, és mindenkinek, aki bármilyen formában hozzájárult e gyermekintézmény  épületrészének  újjáépítéséhez.

Ezt követően Keszegh Béla Komárom város polgármestere méltatta az óvoda nevelői testületének tevékenységét, ugyanígy a Szülői Közösség képviselője, Veselá Mónika szintén elismerését fejezte ki, és megköszönte az óvónők napi szintű szeretet-teljes, odaadó munkáját.

A rendezvényen jelen volt Pálinkás Márta az óvoda korábbi, nyugállományba vonult igazgatónője, és  Fekete Irén, a SZMPSZ elnöke is.

Az ünnepség fénypontja a gyermekek kultúrműsorában csúcsosodott ki, amellyel megajándékozták a jelenlévő közönséget. A verses-zenés összeállítás záró számaként a magyaros, nemzeti színű viseletbe öltözött csöppségek az egyik legelőkelőbb nemesi társastáncot, a palotást járták el, mégpedig t összehangoltan, felnőtteket meghazudtoló precizitással, mégis mosolyogva, örömmel.

Természetesen mindez a foglalkozásvezető pedagógus munkáját is dicséri, hiszen az eredeti koreográfiát kissé módosítani kellett, a gyermekek életkorának, fizikai sajátosságaiknak megfelelően. A jelenlévők vastapsa pozitív visszajelzésként tükrözte a közönség hatalmas tetszésnyilvánítását.

A felújított épületrész hivatalos átadását szalagátvágással szimbolizálták, amelyet Pinke Elvíra, Keszegh Béla, valamint Veselá Mónika a kisgyermekek közreműködésével végeztek el.

A tartalmas és szép óvodai ünnepség palotással felfokozott hangulata, a nemzeti érzelmeket felvállaló óvoda-pedagógusok lelkes munkája, a picinyek piros-fehér-zöld viselete együttesen adják  a reményt, van magyar jövő a Felvidéken!

Buday Mária

A képek a szerző felvételei


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »