Apostolok városára bukkantak izraeli régészek

Apostolok városára bukkantak izraeli régészek

JERUZSÁLEM. András, Péter és Fülöp apostolok szülõfaluja, Bétsaida utódvárosa, a római kori Juliász maradványait találhatták meg izraeli régészek a Kinneret, vagyis a Galileai-tenger északi partjainál – jelentette a helyi média.

A Mordeháj Aviam régész vezetésével dolgozó kutatók a Jordán folyó deltájának közelében bukkantak az évtizedek óta keresett városra, amely egykor Augustus római császár lányáról, Júliáról kapta a nevét.

Az Újszövetségben Bétsaida néven említett település korábban kicsiny galileai halászfalu volt, az Újszövetség könyvei szerint Jézus három apostolának, Andrásnak, Péternek és Fülöpnek a szülõhelye.

A kutatók két méterrel a bizánci kori maradványok alatt egy római korból, a Kr. u. 1-3. századból származó réteget találtak cseréptöredékekkel és érmekkel.

A legnagyobb meglepetés egy római stílusban épült fürdõ, benne a mozaikpadló részleteinek a felbukkanása volt, ami nem tekinthetõ szokványos tárgyi emléknek ebben a régióban.

Hírdetés

Ez azt valószínûsíti, hogy a régóta keresett Juliászt találták meg, nem egy egyszerû halászfalut.

Az értékes leletek között Néró császár Kr. u. 65-66-ból származó ritka ezüstérméjére is rábukkantak, ami szintén megerõsíti az épület és a maradványok korát.

Juliasz város építésérõl csak Jospehus Flavius zsidó történész írásából tudunk, aki leírta, hogy Nagy Heródes király fia, II. Heródes zsidó fejedelem Bétsaida halászfalut valódi római polisszá változtatta és átneveztette Juliásznak.

A régészek szerint a feltárások környékét a Kr. u. 250-350 között elborította a Jordán folyó hordaléka, valószínûleg a Kinneret idõszakos vízszintemelkedése miatt.

Késõbb ismét letelepedtek a területen, amit a bizánci kori maradványok támasztanak alá.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »