Apáti nevű települések lakói találkoztak Monostorapátiban

Apáti nevű települések lakói találkoztak Monostorapátiban

Az Apáti nevű települések hagyományos találkozójának ezúttal a Veszprém megyei Monostorapáti adott helyet június 25-én. A 25. találkozó ünnepi szentmisével kezdődött, amelyet Udvardy György veszprémi érsek mutatott be Illés Sándor plébánossal együtt.

Az Apáti nevű falvakat az apátságok kötik össze. Nekünk itt az almádi apátság a meghatározó, hiszen feltehetőleg az 1117-es alapítással kezdődött falunk vallási élete is. Ez az örökség, amit hordozunk; őseink hite a jövő reménye, és ennek a gondolatnak a jegyében imádkozunk együtt, hiszen az Apáti falvakat egy lelkiség, egy hívő, vallásos múlt köti és tartja össze remélhetőleg a jövőben is – mondta köszöntőjében Illés Sándor atya.

Udvardy György érsek szentbeszédében azt kívánta, az ünneplés különböző formái, a kulturális események, a közös étkezés, a beszélgetések, a műsorok Isten akaratát kereső emberek találkozásai legyenek, hiszen minden ilyen alkalom arra irányul, ami az embernek a végső célja.

A szentmisét követően a sportpályán felállított rendezvénysátorban folytatódtak a programok, ahol a kilenc településről érkezett vendégek együtt ünnepeltek, ismerkedtek egymással.

Hírdetés

Amikor 2016-ban köszöntöttem önöket, arról beszéltem, hogy az Apáti nevű települések fenntartják maguknak a meg nem változás jogát. Minden alkalommal, amikor valamely Apáti nevű településen találkoztunk, tanúbizonyságot tettünk mindarról, hogy azok a közös értékek, amelyek az apátságban, az apátiak történelmi múltjában fellelhetők, megtalálhatók a mindennapjainkban, a ma élők sokaságában is. Arról biztosítjuk önmagunkat és utódainkat, hogy a közösség, amelyet alkotunk, fontos kovásza annak, hogy a magyarság, a magyar nemzet egy irányba gondolkodjon – mondta Takács Péter polgármester.

Navracsics Tibor miniszter beszédében a hagyományok és az összetartozás fontosságát hangsúlyozta.

A kulturális programban bemutatkoztak a házigazda település művészeti csoportjai is. A vendégek a településsel ismerkedve megnézték a falumúzeumot, az egészségsátorban rutin ellenőrzéseken vehettek részt, az érintett települések pedig bemutatták saját értéktáraikat.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »