Antal Árpád András: Romániában folyton újraírják a történelmet

Antal Árpád András: Romániában folyton újraírják a történelmet

Sok minden megváltozott az elmúlt 30 évben, és azok, akik azt állítják, hogy jobb volt 1989 előtt, inkább azt sajnálják, hogy már nem fiatalok – jelentette ki Antal Árpád, aki szerint valószínűleg ő maga sem lenne életben, ha a diktatúra nem bukik meg 1989-ben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere a rendszerváltás közelgő évfordulója kapcsán fogalmazta meg gondolatait. Elmondta, hogy gyermekkorát – kortársaival együtt – sorbaállással töltötte, s bár „a gyermekkor mindig szép”, azért a mai gyermekek számára sokkal több lehetőség adott. Az sem igaz, hogy mindenki egyenlő volt: akkor is voltak, akik a rendszer nyerteseinek mondhatták magukat, ahogy ma is vannak ilyenek. Ma is van ezeregy gond, ma is hazudnak nekünk, hazudott Ion Iliescu és Traian Băsescu, a felelősségre vonás pedig elmaradt, de egészében véve jobban élünk, és ez annak ellenére így van, hogy a hazugság mellett folyamatosan gyűlöletre is bujtogatnak a hatalmon levők, akiknek céljuk nem a jó kormányzás, ez esetben ugyanis nem kellene elterelniük a figyelmet. Románia egyik tragédiája, hogy nem voltak hosszú távon gondolkodó, előrelátó vezetői, hanem csak instabil kormányai, az oktatás élén például 30 miniszter fordult meg 30 év alatt.

Hírdetés

Az is tragikus, ami a forradalmárokkal történik – véli Antal Árpád, aki nem tartja helyesnek, hogy egyesek pénzbeli juttatásra, területre, kedvezményekre jogosultak azért, mert „kidobtak öt könyvet a pártszékház ablakából”. A polgármester szerint ilyen jellegű juttatásokat csak azoknak kellene adni, akik megsérültek vagy hozzátartozójukat veszítették el 1989 decemberében. Tőkés Lászlónak nincs forradalmár-diplomája, pedig nélküle most sehol sem lennénk – szögezte le. Mégis, az ő életének alakulása iskola­példája annak, hogy miképpen tudnak bizonyos erők egy embert megbélyegezni, tönkretenni – még azt a kitüntetést is visszavonta tőle Klaus Iohannis (nem sokkal államfővé való választása után), amit az 1989-es érdemeiért kapott. Ezt a magyarok nem felejtették el – hangsúlyozta. Hozzátette: egy normális országban a posta a 30 éves forradalom emlékére bélyegeket adna ki Tőkés Lászlóval, nálunk azonban – és ez is egyfajta tragédia – folyton újraírják a történelmet.

Demeter J. Ildikó / Háromszék


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »