Annyira progresszív, amikor London pakisztáni származású muszlim polgármestere náciz európai országokat

Annyira progresszív, amikor London pakisztáni származású muszlim polgármestere náciz európai országokat

A populisták erősödése a második világháború "előestéjére" hasonlít, figyelmeztet a londoni polgármester, példaként többek között Magyarországot említve.

A vezetőkkel, akik "megosztó nyelvezetet" használnak a népszerűségért, és "gyűlöletet szítanak a kisebbségek ellen", Európa kezd arra a helyzetre hasonlítani, ami második világháború "előestéjén" volt – mondta Sadiq Khan londoni polgármester vasárnap a lengyelországi Gdanskban, számolt be a Reuters.

A pakisztáni származású muzulmán polgármester a második világháború kitörésének, Lengyelország lerohanásának 80. évfordulójára emlékező rendezvényen vett részt.

"Olyan időkben élünk, melyek hasonlóak az 1930-as évekhez? Mert ha visszanézünk az 1930-as évekre, az történt, hogy karizmatikus vezetők a gyűlölet erejét használták arra, hogy megosszanak közösségeket, a másik ellen fordítsák őket" – fogalmazott Khan.

Jelenleg Európában emberek próbálják megosztani a közösségeket gyűlöletbeszédet használva, bűnbakként állítva be embereket a szexuális beállítottságuk miatt, a származásuk miatt, a vallások miatt, az identitásuk miatt – állította.

Hírdetés

A rendezvényen Donald Trump amerikai elnök helyett Mike Pence alelnök vett részt, miután lemondta a látogatását a Dorian hurrikán Floridába várható érkezése miatt.

Khan nem hagyta ki, hogy ne kritizálja távollétében (is).

"Nézzék meg, hogy milyen nyelvezetet használ Donald Trump, és más vezetők, akik Európa-szerte választásokat nyernek, Magyarországtól Lengyelországig, Franciaországban, Olaszországban és az Egyesült Királyságban" – sorolta.

"Azt mondják, hogy a nyugat és az iszlám összeférhetetlen egymással" – sérelmezte a muzulmán politikus, aki az amerikai elnökkel már több verbális csatát is megvívott. Egyszer például a XX. századi fasisztákhoz hasonlította Trumpot.

Khan szerint a brexitet (és a hozzá hasonló történéseket) olyan politikusok okozzák, akik kihasználják az emberek félelmeit, ahelyett hogy orvosolnák azokat. Majd újfent felsorolta Lengyelországot, Magyarországot, Olaszországot és Franciaországot.

(EuroNews nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »