Annamária önkénteskedik és békét szeretne!

Annamária önkénteskedik és békét szeretne!

A háború kitörésének előestéjén érkezett Kijevbe, hogy aztán másnap már egy felbolygatott, zűrzavaros fővárosból induljon újra haza Csundák-Dancsa Annamária ungvári snowboardos, aki alig egy hónapja még Pekingben vett részt élete negyedik ötkarikás játékain. A kiváló sportembert vasárnap este sikerült utolérnünk.

A téli olimpián február 8-án került sor Annamária versenyszámára, aki azt követően három nappal már itthon volt Ungváron szeretteivel. Mivel a kárpátaljai sportoló hódeszkásként tagja az Ukrajnai Fegyveres Erők központi sportklubjának, az ebbe a kötelékbe tartozó sportolók február 24-re voltak ,,hivatalosak” Kijevbe, ahol többek között az ukrán hadügyminiszter is köszöntötte volna őket az olimpián való helytállásért…

,,Február 23-án érkeztem meg a fővárosba, ahol másnap lett volna a tiszteletünkre rendezett fogadás, és ekkor még senki semmit nem sejtett arról, hogy másnap mire is ébredünk – kezdte mondandóját Annamária, aki azt is elárulta, hogy 24-re már vonatjegye is volt hazafelé. ,,Február 24-én Kijevben is hatalmas volt a pánik és zűrzavar, senki nem tudta a történteket mire vélni, és mindenkinek az járt a fejében, hogy valahogy jussunk ki innen. Végül is hosszas telefonálgatások után néhány társammal együtt sikerült gépkocsival hazaindulnunk, majd több mint 24 órás utat követően haza is értem”.

Hírdetés

Az elmúlt napokban Annamária – több olimpikonnal egyetemben – sokat önkénteskedik.  Magyar, ukrán és angol nyelvtudását kihasználva az Ukrajnából Szlovákia felé menekülők átjutásában segédkezik, illetve a különböző segélyszállítmányok beszerzésében és célba juttatásában is közreműködik. Mint elmondta, férje is jelentkezett önkéntesnek, de mivel semmilyen katonai tapasztalattal nem rendelkezik, így most Nagyszőlősön segít a védekezésben.

Egyébként négyszeres olimpikonunknak nem ez az első harci élménye. Nyolc évvel ezelőtt éppen a Szocsiban zajló téli olimpia során törtek ki a kijevi Majdan-téren sok áldozatot követelő események, és akkor ráadásul Oroszországban tartózkodva aggódhatta végig az itthoni történéseket.

Abban mindenki egyetért, hogy most sokkal nagyobb a baj, és mindenki csak azért könyörög, hogy legyen végre vége ennek a borzalomnak, és térjen vissza országunkba újra a béke!

(jakab)


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »