Anglia és futballja megőrül karácsonykor

Anglia és futballja megőrül karácsonykor

Nagy-Britanniában az ünnepek táján sem áll meg a futballélet, sőt. December 26-ától január elejéig olyan focidömping van, hogy a Premier League-függő nem is tudja, éppen melyik meccset nézze. Utánanéztünk a híres Boxing Day eredetének, no meg annak, egyáltalán ez az egész jó-e így, ahogy van.

Ha karácsony, akkor a szeretet, az ajándékozás és a család kulcsszavak juthatnak eszünkbe. A nyugalom jegyében telő napok, majd az azt követő időszak az Egyesült Királyságban játszó labdarúgók számára alternatív formában ölt testet. Ugyanis az öreg kontinens északi részén az angol, a skót, a walesi és az északír bajnokságban szereplő futballisták számára a december végi, január eleji hagyományosan az év legmelósabb periódusa. Így van ez már évek óta, így lesz 2016-ban is. Hiszen a profi, fontmilliókat pörgető angol élvonal, a Premier League nem áll le, és a karácsony másnapján rendezett fordulóval, a Boxing Dayjel kezdetét veszi a január 2-áig tartó futballmaraton. Emiatt a szigetországban a futballisták és az edzők számára az ünnepet nem a béke, a nyugalom, hanem folyamatos munka, számolgatás és idegeskedés jellemzi.

A stresszfaktor ilyenkor megnő, az angol futball szakértői azt vallják, az ezeken a mérkőzéseken elért eredmények döntően befolyásolhatják a bajnokság végkimenetelét.

A nagy focirohamnak érhető módon nem mindenki örül. Főleg a légiósok és a mélyen vallásos gyökerekkel rendelkező játékosok fogadják nehezen a december 26-ai játéknapot és az azt követő szinte pihenő nélküli időszakot. A Manchester United korábbi trénere, Louis van Gaal inkább sportszakmai szempontból kritizálta mindezt. Mint mondta, míg Európában máshol pihennek, Angliában nincs téli szünet, ez a brit focikultúra legördögibb dolga, és egyáltalán nem jó sem a kluboknak, sem az ország válogatottjának. A holland mester szerint azért nem nyert Anglia nemzeti tizenegye évek óta semmit, mert a játékosok kimerültek a szezon végére. Továbbá az is egyértelmű, hogy ebben az időszakban a sorozatterhelés miatt megnő a sérülések kockázata. Persze vannak, akik elfogadják, hogy ez része az angol tradícióknak.

 

Hírdetés

Pró és kontra

Az eltérő véleményekkel kísért labdarúgó-hagyomány eredetére van egy, a krónikások által hitelesített verzió. Eszerint az első világháború kitörésének évében, 1914-ben a nyugati fronton tartózkodó brit és német katonák valahol a mai Belgiumban, a senki földjén találkoztak karácsonykor egy nem hivatalos tűzszünet keretében. A szeretet pedig felülemelkedett a gyűlöleten, így lett a találkából ajándékozás és egy laza kis focimeccs. Bár az vita tárgyát képezi, hogy a korabeli szabályoknak megfelelő futballpályán játszottak-e egymás ellen, vagy csak néhány fociszerető pötyögött. Mindenesetre a labda előkerült.

Amennyiben a sportág történelemkönyveit vesszük elő, kiderül, az országban már a 18. század végén is rendeztek profi mérkőzéseket karácsony idején. Sőt, az 1950-es évekig található olyan feljegyzés, hogy a csapatok december 25-én és 26-án is játszottak mérkőzést. Ennek oka akkoriban korántsem a profithajhászás, hanem ennél jóval egyszerűbb volt: a labdarúgó-esemény összehozta az egész családot. A találkozók pedig tradicionálisan a helyi vagy egymáshoz közeli riválisok között zajlottak – azért, mert karácsonykor a vonattársaságok ritkított menetideje miatt a szurkolók nem tudtak nagyobb távolságokat megtenni.

A pénz az úr

Természetesen napjainkra a Boxing Dayjel induló futballőrület nemcsak a hagyomány és a hozzá kapcsolódó szokások miatt fontos. Bizony a gazdaság is kőkeményen megjelenik a világ egyik legjobb bajnokságának számító angol élvonalban. Mivel az év végén a szigetországon kívül a pihenésé a főszerep, a televíziós jogokat birtokló angol Labdarúgó-szövetség (FA) erre az időszakra több pénzt kérhet a hirdető cégektől a tárgyalások alkalmával. A gazdasági vonatkozásnál maradva, a brit üzletekben december 26-án kezdődik a nagy karácsony utáni leárazás – és egyben az őrült rohanás. A kereskedelemben csak ezen az egy napon több milliárd fontos forgalommal számolnak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »