Andreea Moldovan menesztett egészségügyi államtitkárt az Egészségügyi Világszervezethez hívták dolgozni

Emlékeznek-e még arra az államtitkárra, akit Vlad Voiculescu miniszterrel együtt menesztettek az egészségügyi minisztériumból? Andreea Moldovannak hívják, és annak idején megírtuk, hogy ő volt az egyetlen járványügy szakember a tárcánál, ezért is furcsállották sokan, hogy mennie kellett. Az ügy hátterében egy olyan intézkedéscsomag vitatott helyzete állt, amely éppen a covid-19 terjedésének megelőzését célozta meg, és amelyet Moldovan dolgozott ki. Mielőtt észbe kapott volna a kormányfő vagy Raed Arafat az intézkedéseket már publikálták is a Hivatalos Közlönyben, és csak a két funkcionárius menesztése után vonták vissza.

Hírdetés

Andreea Moldovan eredetileg visszatért a brassói járványkórházba, amelynek korábban orvosigazgatója volt (ahol virágokkal várták). Azonban nem sokáig maradt Brassóban, a G4Media értesülései szerint a járványügyi szakember munkahelyet váltott, és május 19-e óta a WHO-nál, az Egészségügyi Világszervezetnél dolgozik, ahol, láss csodát, épp a covid-19 terjedésének megelőzését célzó intézkedések kidolgozásával foglalkozó munkacsoportnak lesz tagja.

Moldovan Marosvásárhelyen végezte el az orvosi egyetemet és fertőző betegségekre, járványügyre szakosodott. 2009-ben a szakterületén tanulva nemzetközi kiválósági ösztöndíjat kapott, tanult Genfben is, Didier Pittet világhírű járványügyi szakember orvos alatt, s akinek munkája úttörő volt a nozokomiális fertőzések (kórházi fertőzések) visszaszorításában.

2013-ban tért haza, és élére állt a kórházi fertőzések ellen fellépő programnak, ennek keretében elnyerte az Egészségügyi Világszervezet díját Európa legtisztább kórháza kategóriájában. Tavaly vette át a Brassói Járványkórház orvosigazgatói hivatalát, majd elfogadta Voiculescu felkérését, hogy legyen a minisztériumi csapat tagja. Április 14-én menesztették államtitkári posztjáról. (G4media/hírszerk.)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »