Amikor a könyvtáros fát vág… – a kutatókönyvtárból jelentik

Amikor a könyvtáros fát vág… – a kutatókönyvtárból jelentik

A tavalyi esztendő mindannyiunkat számtalan kihívás elé állított. A hétköznapok taposómalmába súlyosan beavatkozó vírus adekvát válaszokat követelt a könyvtáraktól is. A Fórum Kisebbségkutató Intézet szakkönyvtára, a Bibliotheca Hungarica is megszakításokkal tudott csak az érdeklődők rendelkezésére állni.

Többször volt kénytelen szinte egyik napról a másikra bezárni, majd hetekig csak online szolgáltatásokat nyújtani. Ennek ellenére a kis somorjai kutatókönyvtárban nem telt unalmasan az élet.

Bizony, a három könyvtáros munkatársunk nagy fába vágta a fejszéjét. A kutatók távolmaradása alatt napokat, heteket, sőt, hónapokat töltöttek leltározással, folyóiratcikkek olvasásával és tárgyszavazásával, majd a cikkek adatainak számítógépes feldolgozásával.

A tárgyszavakkal ellátott bibliográfiai leírásokkal kutatóik munkáját szerették volna megkönnyíteni a projekt tervezésekor még nem is gondolva arra, milyen jelentősége lesz az adatok távoli elérésének.

Hírdetés

A cikkek adatai a könyvtári katalógus részét képezik, így lehetővé téve, hogy több adat összekapcsolásával pontosabb találatokat kapjanak a kutatók. Mivel a könyvtár jelenleg sem látogatható, nagy jelentőséggel bír, hogy akár otthonról is elérhetőek ezek az információk a könyvkatalógus olvasói felületén. Sőt, a Bibliotheca Hungarica munkatársai kérésre a keresett cikkek szkennelt változatait e-mailben el is juttatják kutatóiknak Elérhetőségeik itt megtalálhatóak.

A válogatott helytörténeti cikkadatbázisban feldolgozott folyóiratok listáját az érdeklődők a Szlovákiai Magyar Adatbank (adatbank.sk) oldalán tekinthetik meg.

A Harminc év helytörténeti cikkei a községi lapok hasábjain nevű projektet 2020-ban a Kisebbségi Kulturális Alap (Szlovákia) támogatta.

A szerző a Bibliotheca Hungarica vezetője. 

(Roncz Melinda/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »