Ami foglalkoztat a VASÁRNAPBAN: „A nyugati életszínvonal ott kezdődik, hogy nem csalunk”

Ami foglalkoztat a VASÁRNAPBAN: „A nyugati életszínvonal ott kezdődik, hogy nem csalunk”

Sánta Attila 2005 óta az Erste Bank bécsi központjában dolgozik, ahol a mérlegmenedzsment részleget vezeti: ő felel az Erste Bankcsoport kamatkockázatáért és likviditásáért, valamint a kötvénybefektetésekért.

Balázsfán él, nős, két gyermek apja. Ő mondja, hogy pazarlóan élünk. De nemcsak mi, hanem a fejlett világ jelentős része. Ennek oka viszonylag egyszerű: az alacsony árak miatt ezt megengedhettük magunknak. Egyes becslések szerint például Magyarország a kitermelt és megvásárolt energiájának körülbelül a 40%-át pazarolja el. Egy másik példa: az Európai Unióban a felnőttek több mint a fele túlsúlyos, de nézzük meg, a bevásárlóközpontokban mi kerül a kosarakba: jégkrém, chips, puding, rengeteg szemét, ami ráadásul káros a szervezetre. Az oktatás alacsony színvonalának köszönhetően hiányzik a pénzügyi műveltség is, az emberek többsége azt sem tudja, mennyi a háztartásuk havi bevétele és kiadása, azt pedig végképp nem, hogy ezt hogyan lehetne racionalizálni.

Hírdetés

Meddig nőhetnek az élelmiszerárak? Hasznos-e a hatósági árstop? Visszafelé sültek el az Oroszországra kivetett szankciók? Miért gyengült a forint? Szlovákia hol tart a szomszédaihoz képest? Mikor lesznek európai fizetéseink, utolérjük-e valaha Ausztriát? Mi az infláció? Kiket érint a leginkább? Mit jelent ár-bér spirál?

Gazdag József beszélgetése elolvasható a legújabb Vasárnapban!


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »