Amerikai tábornok: Egyelőre nem fenyeget kínai támadás, de az USA figyel

Amerikai tábornok: Egyelőre nem fenyeget kínai támadás, de az USA figyel

Egy Tajvan ellen kínai támadás egyelőre nem fenyget, de az Egyesült államok “szorosan figyelemmel követi” az eseményeket – jelentette ki Mark Milley tábornak, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke
a BBC-nek nyilatkozva azzal kapcsolatban, hogy Kína növeli támadóképességeit. Milley szerint az, hogy ezeket a képességeket végül Kína alkalmazza-e, az politikai döntés eredménye lesz.

Kína szakadár tartományként kezeli Tajvant, és stratégiai célja újra Kína részévé tenni a szigetországot, akár katonai úton is. Peking és Washington között egyre nő a feszültség, és ennek Tajvan csak az egyik gyújtópontja.

Kína számos harci repülőgéppel és hadihajóval közelítette meg Tajvan légvédelmi övezetét és felségvizeit.

Hírdetés

Májusban Joe Biden amerikai elnök azt mondta, Kína “a tűzzel játszik”, amikor harcirepülői Tajvan közelében repülnek el. Biden katonai védelmet ígért Tajvannak.

Peking azzal váddal válaszolt, hogy az USA “megszegte korábbi Tajvanra vonatkozó ígéreteit, beavatkozik Kína belügyeibe (mivelhogy onnan nézve Tajvan nem önálló ország, hanem Kína része…), és hangsúlyozta, hogy Kína nem habozna harcolni Tajvanért.

BBC


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »