Amerikai B-52-es nehézbombázók gyakorlatoztak a Közel-Keleten

Amerikai B-52-es nehézbombázók gyakorlatoztak a Közel-Keleten

Két nagy hatótávolságú, atomfegyverek hordozására képes B-52-es amerikai nehézbombázó hajtott végre gyakorlórepülést a közel-keleti térség fölött vasárnap erődemonstráció céljából – közölte az amerikai hadsereg hétfőn.

A bombázók az angliai Fairford légibázisról szálltak fel, majd kuvaiti és szaúd-arábiai harci gépekkel együtt elrepültek a Földközi-tenger keleti medencéje, az Arab-félsziget és a Vörös-tenger felett, mielőtt visszatértek volna a brit Királyi Légierő támaszpontjára.

Alexus Grynkewich altábornagy, a közel-keleti amerikai légierő parancsnoka közleményében hangsúlyozta: az ilyen küldetések célja annak demonstrálása, hogy a szövetségesek képesek egyesíteni erőiket ellenfeleik elrettentése, szükség esetén legyőzése céljából.

Bár az amerikai hadsereg középső parancsnoksága nem nevezte meg Iránt, a B-52-eseket akkor szokták a régióba vezényelni, amikor nő a feszültség az Egyesült Államok és az Iszlám Köztársaság között. Legutóbb júniusban került sor ilyen bevetésre.

Hírdetés

Irán regionális ellenfele, Izrael is csatlakozott a vasárnapi többnemzetiségű akcióhoz, bár az amerikai fél nem tett róla említést. Három izraeli F-16-os vadászgép kísérte az amerikai bombázókat az izraeli légtér fölött a Perzsa-öböl felé vezető útjukon. Az izraeli hadsereg közlése szerint a két légierő együttműködése „Izrael és a Közel-Kelet légi biztonságának kulcsa”.

Donald Trump előző amerikai elnök négy évvel korábbi döntése arról, hogy az Egyesült Államok kivonul az Iránnal kötött hathatalmi atommegállapodásból, egy egész sor incidenshez vezetett a térségben – jelentette az AP amerikai hírügynökség.

Miközben diplomaták Bécsben azon fáradoznak, hogy újjáélesszék a megállapodást, az iráni haditengerészet a múlt héten két amerikai drónt fogott el a Vörös-tenger felett. Néhány nappal korábban az iráni Forradalmi Gárda befogott egy másik amerikai drónt, amelyet csak egy amerikai hadihajó megjelenése után engedett szabadon.

Feszültséget okozott egy közelmúltbeli konfrontáció is az amerikai erők és az Irán által támogatott szíriai milíciák között. Washington a múlt hónapban légicsapásokat hajtott végre Kelet-Szíriában a szóban forgó milíciák által ellenőrzött területek ellen, kiváltva az Irán-barát fegyveresek ellenakcióját.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »