Amerikában bontogatja szárnyait a hétéves zenészzseni

Amerikában bontogatja szárnyait a hétéves zenészzseni

KOMÁROM. Hodek Áronból bármi lehetne. Lehetne tűzoltó, hiszen a legtöbb hétéves kisgyermek tűzoltó akar lenni. Vágyhatna klasszikus foglalatosságokra, korához mért kedvtelésekre. Ő valahogy mégsem azt az utat választotta egyénisége kiteljesítésére, mint bármely más hétéves. Ő basszusgitáron muzsikál, mégpedig mesterien.

Tehetségére a világhírű Bruno Mars is felfigyelt. Áron tehát Amerikába indul hamarosan. A hamuban sült pogácsa helyett kísérőként édesapját és testvérét, Dávidot választotta – Dávid szintén kiváló zenésztálentum, nemzetközi szinten is elismerik a munkásságát és a tehetségét. Húszévesen profi dobosként él, dolgozik, repked a nagyvilág számos pontjára, hogy örömet szerezzen a zenéjével. De vajon mi is a Hodek család titka, s a kétéves Simon is a nagytesók nyomdokaiba lép-e majd?

A Hodek család élete eleve egy regénybe illő történet – ha egyszer íródna egy ilyen regény, nyilván lenne benne szó az istenadta, megmagyarázhatatlanul korán felszínre törő tehetségről, és a sok lemondásról, gyakorlásról is. Arról, hogy milyen áldozatot követel, ha valaki ilyen szinten tehetséges, nyilván Áronnál többet tud mesélni a nagy testvér, Dávid, aki kétéves korától dobol.

"Tudtam, hogy szeretek dobolni, örültem, ha zenekarba muzsikálok. Kicsi gyerekként is szerettem a produkciót, beálltam a szoba közepére és az egész családnak le kellett ülni, s mindegy, mit csináltam, csak nézzenek, meg tapsoljanak" – meséli portálunknak Dávid.

Egy Earth, Wind and Fire koncertfelvétel volt az első szerelem – az akkor még aprócska kölyök nyomban ráállt a dob ritmusára.

Az édesapa, Hodek Szilárd úgy emlékszik, hogy Dávid napi szinten nézte ezt a koncertet, aztán szétverte az összes fazekat és mindent, aminek egy kicsit dobhangja volt.

Dávidból olyan zenész lett, aki ma szerényen, de a teljesség igénye nélkül tudja csupán felsorolni azt, hogy a világ hány országában tartják számon a nevét. Bátyja mintáját követte a 13 évvel fiatalabb öccse, Áron.

Dávid azt mondja, abban neki is része volt, hogy az öccse a zenére rászokjon. "Amikor Áron nagyon pici volt, babakocsis, akkor volt egy mp3-lejátszóm és mindig bedobtam a kocsiba, csak, hogy aludjon. Jó zenék voltak rajta, gondoltam hallgassa, csak így viccből…  Később, ahogy kezdett nőni, elkezdett ritmusban mozogni, s mindig táncoltattam, zenéket hallgattunk, otthon amúgy is mindig zene szólt."

Hírdetés

Áron mindent úgy akart csinálni, mint Dávid. "Úgy került a bőgőhöz, hogy egyszer felvittem a szobámba, ahol van mindenféle hangszer: szintetizátor, basszusgitár, dob és megkérdezte, hogy mi az a valami a sarokban. Mondom, hogy ez egy basszusgitár. Odaadtam neki, elmondtam, hogy egyik kezeddel lefogod a húrt, a másikkal meg pengeted. S akkor egyből elkezdett ritmusban, egy ilyen groove-ot játszani. Nagyon jó volt, s így kezdődött."

Emellett Áron természetesen egy teljesen klasszikus életet él, csak épp sokkal többet csinál, vagy hallgat zenét az átlagnál. Áron mintát követ, s a pici Simon, aki nem múlt még el kétéves, szintén. Hogy belőle mi lesz, még nem tudni, de már most kiforrott az öltözködési stílusa – csak olyan, vagy ahhoz hasonló ruhát hajlandó felvenni, mint amit Áron visel. S persze, hangszerei is vannak, már most.

Hodek Szilárd szerint a gyerekeknek volt honnan örökölni a tehetséget. "A jó apámtól örökölhették ezt a zenei vénát, de a feleségemék vonalától sem áll távol a kultúra, meg a zene, a feleségem balettot végzett, az édesapám máig zenél… A nagyobbik fiam örökölte először ezt a vénát, ő mára sikeres zenész lett, és most Áron a nyomdokaiba lépett".

Áronnak zene még játék, bár azt azért nyilvánvalóan érzékeli, hogy híres, hiszen egy Instagramra feltöltött videó akár világhírnevet is hozhat neki.

"Bruno Mars zenekara írt Dávidnak, hogy világkörüli turnén vannak, és hogyha tehetjük, akkor valamelyik show-ra meghívnak" – mondja az édesapa az amerikai út előzményeiről. A találkozó után pedig közös muzsikálást ajánlottak fel a gyerekzenésznek és egy világhírű zenei kiállításra is meghívták, egyenesen Los Angelesbe, ami most 25-én kezdődik.

Az édesapa szerint ha a fiára ez az út vár, akkor ezt maximum késleltetni, vagy siettetni lehet. "A Dávid fiam fogalmazta meg ezt nagyon szépen, mi annyit tudunk tenni, hogy azt az időt, amit ő úgyis megtenne, mi vagy megkönnyítjük neki, vagy megnehezítjük".

A családi költségvetést koncertbevételek egészítik ki, már lefoglalták a repülőjegyeket, irány a világot jelentő deszkák Kánaánja, minden zenész álma. Áronra több cég is felfigyelt – piacvezető húrgyártótól a gitárkészítő vállalatokig, sokan.

A tehetségét Áron egy teltházas, komáromi koncerten is megmutathatta. Ez a bevétel is az amerikai utat támogatja.

A Hodek fiúk tehetségéről a komáromi zenésztársak is csak elismerően szólnak. "Én csak irigyelni tudom Áront és Dávidot is, hogy ilyen tehetséggel születtek, és, hogy ekkora tudás van már ilyen 6-7 éves kissrácban. Nekünk, akiknek nincs ez a nagy tehetségünk, sokat kell ezért dolgozni, hogy valamilyen szintet el is érjünk, de nekik ez jön spontán, úgyhogy ez nagyon nagy plusz számukra – véli Sipos Dávid, Hodek Áron és Dávid zenésztársa.

A hétéves Hodek Áron tehát Amerikába indul hamarosan. Nem tudni mit hoz a jövő, s nem is kell ezt fejtegetni – mondják Hodekék. Nyitottnak lenni, megélni a pillanatot és mindenben támogatni a tehetség kibontakozását – vallják a szülők.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »