Amerika nem kér az orosz olajból, de az uránt szép csendben megveszi, hogy olcsó energiát termeljen

„Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok embargót vezet be az oroszországi kőolaj- és földgázimportra, hogy »térdre kényszerítse az orosz gazdaságot«… Ugyanakkor ebből az embargóból nem túl meglepő módon kihagyták az amerikai atomerőművek üzemeltetéséhez elengedhetetlen orosz uránt”, írja Hárfás Zsolt Facebook-bejegyzésében, melyet a Mandiner idézett.

Az ok prózai: „az Egyesült Államok éves uránszükségletének (2020-as adatok szerint) 46 százalékát Oroszország és két szövetségese, Üzbegisztán és Kazahsztán biztosítja. Ráadásul az orosz urán a legolcsóbb… (A 2020-as amerikai uránbeszerzések forrásai: Kanada 22%, Kazahsztán 22%, Oroszország 16%, Ausztrália 11%, Üzbegisztán 8%, Namíbia 5% és az Egyesült Államok + 5 másik ország 14%.)”

Hírdetés

„Magyarul az Egyesült Államok azért hagyta ki a szankciók közül az orosz urán, mert nélküle nem lehetne az amerikai embereket és a gazdaságot olcsón ellátni villamos energiával. Az amerikai elnök sajtótájékoztatója után a Fehér Ház által kiadott hivatalos közlemény szintén nem tesz említést az orosz urán szankciójáról”, összegez a szakértő, aki amerikai képmutatásról beszél.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »