Amerika egyik tagállama is lehetnénk

Amerika egyik tagállama is lehetnénk

Aki nem veszi figyelembe, hogy az Egyesült Államok szövetségi állam, könnyen érezheti, hogy eltörpülünk a szuperhatalom mellett. Ami minden tekintetben igaz is, de ha külön-külön nézzük az egyes tagállamok gazdasági teljesítményét, egy picit árnyalható a kép.

Izgalmas grafikát tett közzé a Newsweek, amelyet az Amerikai Vállalkozási Intézet (AEI) készített. Az USA vaktérképén a tagállamok nevét azzal az országéval helyettesítették, amelynek a nominális bruttó hazai terméke a leghasonlóbb az adott tagállaméhoz. Magyarország ily módon Utahnak feleltethető meg, s érdekes módon ezen az elképzelt térképen is szomszédunk lett Ukrajna, Nevada helyén. A (valós) környékünkről feltűnik még Szlovákia (Mississippi), Románia (Észak-Karolina), Horvátország (Alaszka), valamint barátaink, a lengyelek (New Jersey) is. Figyelemre méltó országnév még Szíria, Etiópia vagy Jemen, de ennél sokkal érdekesebb, hogy milyen hatalmas és a közgondolkodásban robosztus gazdaságúnak vallott államok „férnének bele” kényelmesen az USA-ba.

 

Kalifornia felérne Brazíliával

Mint az Egyesült Államok legnépesebb állama, Kalifornia az ország GDP-jének több mint 13 százalékát adja. Ez talán nem is meglepő, hiszen itt található Amerika második legnagyobb városa, Los Angeles (benne többek között Hollywooddal) vagy a híres Szilícium-völgy, a high-tech ipar bölcsője. Itt találták fel vagy fejlesztették csúcstechnológiává az integrált áramkört, a mikroprocesszort vagy éppen a személyi számítógépet. A tagállam GDP-je 2014-ben 2311 milliárd dollár volt, ami csak kicsivel marad el az önmagában is feltörekvő gazdasági nagyhatalomnak tekintett Brazíliáétól a maga 2353 milliárd dollárjával.

Ezzel a teljesítményével Kalifornia, ha önálló országként működne, a világranglistán a nyolcadik legnagyobb gazdaság lehetne, megelőzve nemcsak Oroszországot és Olaszországot, de például a bőven egymilliárdosnál nagyobb népességű Indiát is. Eközben Kalifornia lakossága „mindössze” 38,8 millió fő, míg Brazíliáé 200,4 millió. Vagyis az amerikai állam gazdasági teljesítménye úgy egyezik meg a latin óriáséval, hogy ötödakkora a lakossága.

Hírdetés

Kényelmesen elférnének a gazdagok is

Szintén szembeszökő, hogy Texas az 1648 milliárdos GDP-jével igen jól megfeleltethető Kanadának, alig marad el a világ 11. legnagyobb gazdaságától, ami tavaly 1788 milliárdos kibocsátást produkált. De az olajban gazdag Szaúd-Arábia teljesítménye is alig nagyobb, mint Illinois államé.

Azonban az amerikai tagállamok kiugró teljesítményét leginkább az mutatja meg, hogy sokkal kisebb lakosságszámmal mutatnak fel hasonló kibocsátást, mint a GDP-párjaik. Így például az Egyesült Államok harmadik legnagyobb gazdasági teljesítményét produkáló New York állam 1404 milliárdos GDP-t tud felmutatni, nagyjából Spanyolország bruttó hazai össztermékével megegyezőt. Csakhogy míg Spanyolország lakossága 47,3 millió fő, addig New York államé 19,75, vagyis kevesebb, mint feleannyi.

Utah, az ikertestvér

Hazánk az AEI térképén Utah helyére került – megtisztelő ez a hely, amire alighanem rá is szolgáltunk azzal, hogy 2014-ben igen közel kerültünk a utahi 141 milliárd dolláros adathoz. Már kevésbé örvendeztethet meg minket az, hogy a tagállam lakossága a 3 millió főt sem éri el, tehát a hazai lakosságszámnak kevesebb mint harmada állít elő ugyanakkora értéket, mint mi, magyarok.

Fotó: Global Book Publishing / Europress/AFP

De honnan ered a utahi teljesítmény? Habár az állam elsősorban arról híres, hogy itt élnek a legnagyobb arányban a mormon egyház tagjai, kevesen tudják, hogy a terület nagyon fontos bányászati lelőhely. A Bingham Canyon a világ egyik legnagyobb külszíni fejtésű bányája, ahol rezet termelnek ki. Az ágazat továbbra is jelentős szerepet játszik az állam gazdaságában, a réz mellett aranyat, ezüstöt, cinket és ólmot is rejt a föld.

Annak ellenére, hogy a utahi klíma nem a legkedvezőbb a mezőgazdaság számára, bizonyos növények jól megteremnek itt: a kukorica- és árpatermesztés mellett gyümölcstermelők is szép számmal vannak. Az állattenyésztés azonban meghatározóbb, a juh- és szarvasmarha-tenyésztésen kívül folyamatosan növekszik a baromfiipar.

Azonban Utah inkább a turizmusáról nevezetes, hiszen Kalifornia és Alaszka után itt található a legtöbb nemzeti park, ebből is szép bevételre tesz szert az állam. Mindezzel együtt is csak 1 százalékban járul hozzá az Egyesült Államok GDP-jéhez a tagállam, de nincs miért szégyenkeznie – 2002-ben a fővárosa, Salt Lake City rendezte a téli olimpiát.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »