Amerika átadja az internetet

Szombattól megszűnik az amerikai kormányzat vétójoga az internetes honlapok címének regisztrációja kapcsán, 2016. október elsejével ugyanis már nem lesz lehetősége az Egyesült Államoknak arra, hogy beleszóljon az ezzel foglalkozó, az internetes oldalak adminisztrációját 1998 óta végző szervezet (ICANN) működésébe.

Ez mindenképpen mérföldkőnek számít, hiszen a Los Angeles-i székhelyű ICANN döntéseinek ezután az amerikai kormányzat nem tehet keresztbe. Ezt még úgyis fontos hangsúlyozni, hogy eme vétójoggal nagyon ritkán éltek.

Hírdetés

Ennek ellenére az Egyesült Államok nem adta könnyen magát, ugyanis négy szövetségi állam is bírósági beadványban próbálta meg elérni, hogy az átadás-átvétel ne történjen meg. Szerintük ugyanis ezzel, már az amerikai „vétójog” kiiktatásával veszélybe kerülhet a szólásszabadság a világhálón. 

Ahogy azonban a brit közszolgálati BBC jelentette, az ügyben illetékes texasi bíró elutasította a beadványt, így minden adott ahhoz, hogy megszűnjön a bábáskodás a domainnevek felett. „Nagyon csalódottak vagyunk a döntés miatt, de nem adjuk fel, mindent megteszünk azért, hogy sikerre vigyük az ügyünk” – nyilatkozta az ítéletre reagálva a texasi államügyészség szóvivője. Marc Rylander azt is hozzátette, ez egy borzalmas napja az amerikai történelemnek, mert az elnök egyoldalúan dob el egy olyan dolgot, amelyben az ország úttörő szerepet vállalt eddig, s így félő, hogy a világháló nem lesz többé az a szólásszabadság szempontjából virágzó fórum, mint volt eddig.

A keményvonalas amerikaiak ellenállása abból fakad, hogy szerintük az ICANN munkájára több olyan külföldi, szerintük az állami cenzúrát csúcsra járató ország is komoly befolyással fog bírni, mint Oroszország, vagy épp Kína. Az ICANN működésében ugyan valóban érdekeltek, és részt is vesznek a kormányzatok, ám Moszkva és Peking meg épp Amerikát támadta azzal, hogy eddigi jogaival cenzorként léphet fel, s ez nem jó. Vlagyimir Putyin orosz elnök például korábban az ENSZ alá helyezte volna a honlapcím elnevezések adminisztrációjával foglalkozó testületet, ám ezt évekkel ezelőtt meghiúsították.

Nem mindenki bosszús viszont a lépés miatt, a washingtoni székhelyű Információs Technológiai Ipar Tanácsa például üdvözölte a bírósági határozatot. Az ügy kapcsán a nemzetközi technológiai szektor azonos törekvéseit képviselő szervezet elnöke, Dean Garfield szerint ez a bírósági akció néhány amerikai államügyész téves, megfontolatlan lépése, amely ráadásul ellentétes az internet alapértékeivel.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »