Alvászavarok, amelyeknél fontos a kivizsgálás

Alvászavarok, amelyeknél fontos a kivizsgálás

Az alvásvizsgálat rendkívül nagy segítség a diagnosztizáláshoz, és ennek kapcsán a hatékony kezeléshez. Lássuk, mely alvászavarokat érdemes alváslaborban vizsgálni!

Az alvászavarok egyre több embert érintenek, a következményeik pedig akár igen súlyosak is lehetnek. Fontos tehát, hogy minél hamarabb kivizsgáltassuk magunkat, hiszen a megfelelő diagnózis után van esély a hatékony kezelésre. Dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológusa, szomnológus azokra az alvással kapcsolatos problémákra hívta fel a figyelmet, amelyek diagnosztizálásában óriási szerepe van az alváslaborban történő vizsgálatnak – írja a Házipatika.com.

Az alváslaborban történő vizsgálat kétféle monitorozást tesz lehetővé:

Az alváslaborban történő vizsgálat egy egész estén és éjszakán át zajlik. Ezen kívül az alváslaborban nemcsak a diagnózis állítható fel, de a kontrollvizsgálat során a már diagnosztizált alvásbetegségekre rendelt kezelések hatékonysága, működése is felmérhető.

Hírdetés

Az elalvás egy olyan fázissal kezdődik, aminek a neve non-rapid eye movement (NREM), vagyis nem gyors szemmozgás. Ezen fázis alatt az agyhullámok, amelyeket az EEG rögzít, jelentősen lelassulnak. Ilyenkor a szem sem mozog gyorsan, szemben a későbbi alvásfázissal. Egy-két órás NREM-fázis után ugyanis az agy aktivitása felgyorsul, és elindul a rapid eye movement (REM), vagyis a gyors szemmozgásos fázis. Ilyenkor jelentkezik az álmodás is. Normál esetben több alvási ciklus következik be egy éjszaka alatt, nagyjából 90 percenként váltja egymást az NREM- és a REM-szakasz. Ezt a ciklikusságot boríthatják fel a különböző alvászavarok. 

Az alváslaborban minden jelentős alvásbetegség vizsgálható, így az alábbiak:

„Az alváslaborban történő vizsgálat csupán annyi előkészületet igényel, ami egy jó alváshoz is kellene. Délután már nem tanácsos alkohol- és koffeintartalmú italokat fogyasztani, és a nappali szunyókálás sem ajánlott” – hangsúlyozza dr. Vida Zsuzsanna.

A szakember szerint úgy kell készülni, mint ahogy otthon tennénk, még az alvást segítő tárgyak – például kispárna, kabala – is behozhatóak a laborba. A helyiség egyébként is úgy van berendezve, hogy a legkellemesebb, otthonos környezetet imitálja, csupán az alvástechnikus által felhelyezett elektródák okozhatnak eleinte furcsa érzést. Az alvásvizsgálat rendkívül nagy segítség a diagnosztizáláshoz, és ennek kapcsán a hatékony kezeléshez. Az alvászavarok kezelése pedig egy egészen új, jelentősen magasabb életminőséget eredményezhet.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »