Alkotmányellenes az apa nevét adni az újszülöttnek

Alkotmányellenesnek minősítette az olasz alkotmánybíróság azt az olasz jogszabályt, amelynek alapján automatikusan az apa családnevét adták az újszülöttnek, ha a szülők házasok voltak.

Az állásfoglalás annak nyomán született, hogy egy olasz-brazil házaspár az apa és az anya családnevét is adni akarta gyermekének, miként az Spanyolországban és a legtöbb latin-amerikai országban szokás, és egyre gyakoribb a fiatal párok körében Észak-Európában és az Egyesült Államokban is.

A pár ügyvédei szerint a jelenleg érvényes jogszabály sérti a nemek egyenlőségének elvét.

Olaszországban először 40 éve javasolták a római korból eredő szabályozás megváltoztatását, a képviselőház egyszer el is fogadott egy törvénymódosítást, amely azonban elakadt a szenátusban.

A szenátus többé semmilyen kifogással nem utasíthatja el ennek az anakronizmusnak az eltörlését és a nők egyenjogúsítását ezen a téren is – reagált a döntésre a kormányzó Demokrata Párt egy képviselője.

Mivel a bíróság még nem tette közzé a keddi határozat teljes szövegét, egyelőre nem tudni, hogy a szülők szabadon választhatnak-e, melyikük nevét viselje a gyermek, vagy csak a kettős név használatára lesz lehetőség.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »