Aleppó visszavétele után megerősödött a Damaszkusz-Teherán-Moszkva tengely

Aleppó visszavétele után megerősödött a Damaszkusz-Teherán-Moszkva tengely

Magyar idő szerint ma hajnalban orosz és török közvetítéssel életbe lépett a tűzszünet a szíriai Aleppóban a várost felszabadító Szíriai Arab Hadsereg (Bassár el-Ászád elnök kormánycsapai), a szövetségesei (a libanoni Hizbulláh, iráni egységek), illetve az ország egykor második legnagyobb városát öt esztendeje megszállva tartott különböző terrorista szervezetek között. A tűzszünet azonban nem sokáig tartott, mert Aleppó keleti városnegyedeiben ezekben az órákban ismét fegyverropogás hallatszik. A szembenálló felek természetesen egymást hibáztatják a harc kiújulásáért, illetve a polgári lakosság, az iszlamista fegyveres terroristák és az utóbbiak családtagjai evakuálásának elmaradásáért. Pedig már hajnalban megérkezett a kelet-aleppói városrészekbe a Bassár el-Ászád elnök arcképével és a hivatalos szíriai zászlóval díszített több tucat autóbusz a távozni kívánók elszállítására.

Mindenesetre érdemes felemlíteni az Aleppóból tegnap délután és éjszaka érkező híreket, amelyek szerint a város keleti negyedeit is elfoglaló, onnan az iszlamista terroristákat („mérsékelteket” és kevésbé „mérsékelteket” elkeseredett harcok után kifüstölő Szíriai Arab Hadsereg (Bassár el-Ászád elnök katonái) és a vele szövetséges libanoni Hizbulláh és más erők „tömegesen élve égetik el a szunnita muszlim polgári lakosságot, elsősorban gyermekeket és nőket”… A „hírt” azzal a magyarázattal indokolták, hogy maga Bassár el-Ászád elnök, illetve hadseregének katonái közül elsősorban a legfőbb vezérkar a sí’ita iszlámhoz tartozó, pontosabban abból kiváló ’álávita (más elnevezéssel: nuszájrita) vallási irányzat követője. A Bassár el-Ászádot segítő libanoni Hizbulláh szervezet, valamint az irániak viszont egyértelműen sí’iták. Az aleppói „vérfürdőről” szóló hírek jó egy napon keresztül tartották magukat, s mi nem is állítjuk azt, hogy a polgári lakosság körében harcoló, azt több helyen is élő pajzsként használó iszlamista terroristák elleni harc, majd a lerohanásuk közben két tűz közé került civileket nem érte szándékos atrocitás, ám gyermekek és asszonyok, vagy mások „tömeges élve elégetéséről” mi nem találtunk a világhálón egyetlen fényképet vagy filmfelvételt sem. Márpedig a Facebook és más, hírközlésre is alkalmas eszközök világában ez a hiány enyhén szólva furcsa.

Bassár el-Ászád elnök bukásának egyik legnagyobb áhítója a palesztin és szíriai területeket a nemzetközi joggal ellentétesen megszállva tartó, azoknak vallási és etnikai összetételét megváltoztató Izrael. Tegnap, amikor a szíriai kormányerők az utolsó terrorista fészkek felszámolásáért indították a harcot Kelet-Aleppóban, az izraeli hírportálokon hisztérikus hangvételi jajveszékelés indult a szíriai nagyváros polgári lakosságát érő megpróbáltatások címén. „A szíriai hadsereg halomra gyilkolja a polgári lakosságot Aleppóban”, írta például a Válláh!Hádásot héber nyelvű hírportál.

Izraelben a politikusokat és a hírmagyarázókat annyira feldühítette a törvényesen megválasztott Bassár el-Ászád elnököt megdönteni kívánó nemzetközi terrorszervezetek aleppói kudarca, hogy fröcskölő hangú megnyilatkozásaikban még az el- és fenntartójukat, Amerikát is haragosan támadják: „A polgárok (az aleppói polgári lakosok – H. J.) körében végrehajtott vérfürdőt sí’iták követik el, ám mindezért Washington a felelős”, írja az egyik legtekintélyesebb izraeli hírmagyarázó, Ávi Jiszáhárov a Válláh!Hádásot hírpotálon, aki egyenesen „a szíriai hadsereg, a Hizbulláh és az orosz légierő által elkövetett háborús bűnökről”, beszél. (Megjegyezzük, hogy ugyanez a hírmagyarázó a Gázai övezet ellen indított legutóbbi, a Szilárd sziklafok fedőnévvel illetett hadműveletének palesztin polgári áldozatainak – köztük több ezer gyermek és nő – halálát egyértelműen a Hamász Iszlám Ellenállási Mozgalom fegyvereseinek számlájára írta – H. J.) Ismételjük: az Aleppót az elmúlt órákban teljesen felszabadító erők által elkövetett „asszonyok és gyermekek tömeges élve égetésekről, utcai kivégzésekről” szóló nyugati, izraeli és török állításokat eddig fényképekkel nem támasztották alá, s még a nagy nyugati hírszolgálatok, mint például a szinte mindenütt jelen levő Reuters vagy AP is csak „szemtanúk beszámolójára” hivatkozik, illetve a szintén az utóbbiakra hagyatkozó Szíriai Emberi Jogok Szervezetére.

Hírdetés

Izraelben a politikusok is rendkívül érzékenyek a aleppói polgári lakosság szenvedéseire. Tegnap Árjé Der’i, a Sász nevű, szélsőségesen rasszista vallásos párt rovott múltú (évekig ült börtönben sikkasztásért – H. J.) elnöke, parlamenti képviselője arra kérte Binjámin Netanjáhu miniszterelnököt, hogy követelje (sic!) az ENSZ Biztonsági Tanácsának azonnali összehívását a Szíriai Arab Hadsereg által elkövetett vérfürdő leállítására és körülményeinek kivizsgálására. „A holokauszt idején meggyilkoltak hatmillió zsidót, miközben a világ hallgatott. Nekünk, zsidóknak azonban nem szabad hallgatnunk a Szíriában immár hat esztendeje tartó szörnyűségek láttán”, indokolta meg Árjé Der’i a Biztonsági Tanács összehívására vonatkozó kérését.

Az aggodalmakról, s az aggódók kilétéről érkező hírek hallatán föl kell tenni a kérdést: ezek a humánus lelkek, államok, kormányok miért nem voltak ennyire harciasak és lelkiismeretesek, amikor a világ minden sarkából verbuvált, a törvényes, demokratikus módon megválasztott szíriai kormányra, elnökre rárontó Iszlám Állam nevű és a vele egy követ fújó, mintegy két tucatnyi iszlamista, dzsihadista terrorszervezet tömeges lefejezéseket, golyó általi kivégzéseket hajtott végre (sokszor egészen kis gyermekeket hóhérként használva), polgári személyeket és háborús foglyokat ketrecbe zárva elégetett, vízbe fojtott, keresztre feszített? Vagy miért hallgattak a hatmillióval érvelők, amikor ezek a terroristák Irakban és Szíriában keresztény templomokat, sí’ita mecseteket, szent helyeket romboltak le, vagy gyilkolták halomra, hurcolták el szexrabszolgának az említett két országban élő keresztény és jázidi lányokat, asszonyokat?

Bassár el-Ászád elnök néhány órával ezelőtt, Aleppó teljes bevétele után interjút adott RT orosz hírtévének, s a többi között érintette a fentebb említett országok által felhozott aggodalmakat, valamint azt, hogy ugyanezek az országok azt követelik Putyin orosz elnöktől, hogy vonja meg a katonai támogatást a szíriai elnöktől. „A politikában sokszor bizony a sorok közötti olvasás a célravezetőbb. Éppen ezért teljesen mindegy, hogy mit követelnek Moszkvától, Putyin elnöktől. A Szíriával kapcsolatos, Putyinnak címzett megnyilatkozások lényege a következő: ’Kérjük, hogy állítsa le a szíriai hadsereg előrenyomulását a terroristák ellen’. Igen, pontosan ez a lényegük ezeknek a megnyilatkozásoknak, mert az ő megítélésük szerint már túlságosan visszaszorítottuk a terroristákat, ami pedig elfogadhatatlan. Mondja meg a szíriaiaknak, hogy álljanak le, mert nekünk meg kell mentenünk a terroristákat”, mondta szarkasztikus hangvétellel, ám a nyugati ajvékolás lényegére jól rávilágítva Bassár el-Ászád szíriai elnök.

Az aleppói polgári lakosság sorsáért aggódó izraeli, török és egyes nyugati politikusokat azonban valójában a nyugtalanítja, hogy Bassár el-Ászád hadseregének és a vele szövetséges libanoni Hizbulláh, valamint az iráni és orosz segítő egységek fényes katonai győzelme után megerősödik a számukra nem kívánatos Damaszkusz- Teherán-Moszkva tengely. S ehhez a tengelyhez nyugodtan hozzásorolhatjuk Bejrútot is, hiszen az egykor keresztény többségű arab ország, Libanon manapság már a sí’ita közösség, s azon belül a Hizbulláh politikai és katonai irányítása alá került. Aleppó felszabadítása után sor kerülhet a többi megszállt szíriai város, országrész ostromára, a Nyugat, a Nyugat-barát arab és nem arab muszlim államok (Szaúd-Arábia, Öböl-államok, Törökország stb.) pénzelte, katonailag támogatott iszlamista terroristák kifüstölésére. A Bem József téren pedig már most törhetik a fejüket azon, hogy miként hívják majd vissza Budapestre Bassár el-Ászád évekkel ezelőtt a „mérsékelt lefejezők” kedvéért kiebrudalt diplomatáit.

Hering József – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »