Áldozatsegítő központ nyílt Debrecenben – A munkában a Hajdúdorogi Főegyházmegye is szerepet vállal

Áldozatsegítő központ nyílt Debrecenben – A munkában a Hajdúdorogi Főegyházmegye is szerepet vállal

Debrecenben február 15-én nyílt meg az áldozatsegítő központ, mely a tizedik az országban. A cél az, hogy rövid időn belül minden megyében működjön ilyen központ. Az intézmény munkájában szerepet vállal a Hajdúdorogi Főegyházmegye is.

A központ átadóünnepségén Varga Judit igazságügyi miniszter úgy fogalmazott: Az államnak kiemelt feladata a bűncselekmények okozta anyagi, erkölcsi és lelki károk csökkentése, enyhítése, illetve hogy a lehetőségekhez mérten felszámolja azokat. Az Igazságügyi Minisztérium által 2017-ben elindított program ezt próbálja megvalósítani; az áldozatsegítő központok révén „láthatóvá válik” a bűncselekményeket elszenvedő, valamint a krízishelyzetbe került embereknek nyújtott segítség is.

Az áldozatsegítő központok és a kormányhivatalokban működő szolgálat 2020-ban együttesen csaknem 15 ezer, 2021-ben pedig több mint 17 ezer áldozatnak tudott segítséget nyújtani.

Budapest, Miskolc, Szeged, Pécs, Kecskemét, Szolnok, Veszprém, Szombathely és Nyíregyháza után Debrecenben nyílt meg a tizedik áldozatsegítő központ; emellett két áldozatsegítő pont is működik az országban a helyi rendőrkapitányságokkal együttműködve: Salgótarjánban és Érden. A tervek szerint 2025-re országos szintűvé fejlesztik majd az intézményi hálózatot.

Varga Judit elmondta: a központok a bűncselekmények oda betérő áldozatai vagy érintettjei számára testre szabott, azonnali és hatékony segítséget nyújtanak, összekapcsolják a kormányzat, az önkormányzat és a civil szféra segítségnyújtó lehetőségeit, amelyeket megkaphat a segítséget kérő állampolgár.

Hírdetés

„Biztonságos környezetet igyekszünk teremteni, amely megnyugvást hoz és reményt ad” – fogalmazott a miniszter, hozzátéve, nem elég az adott krízishelyzetet orvosolni, tudni kell, hogyan indulhat el egy könnyebbnek ígérkező jövő felé az, aki krízishelyzetbe került.

Varga Judit megemlítette, a minisztérium fenntartásában külön áldozatsegítő telefonvonal is működik. Holland mintára 2021-től bevezették áldozatelérési rendszert, amelynek segítségével a bűncselekmények érintettjeinek nem szükséges személyesen felkeresniük az áldozatsegítő központokat, a feljelentés megtételét követően – a személyes adatok kezeléséhez történő hozzájárulás esetén a központok maguk fognak bejelentkezni az érintetteknél. A kabinet által meghozott több jogszabály-módosítás tükrözi a kormányzat büntetőpolitikájának lényegét, amely az áldozatot helyezi a középpontba, vagyis a sértett a segítségkérés mellett könnyebben tudja a jogait is érvényesíteni – mondta Varga Judit.

Töreki Sándor bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes arról beszélt, a 2021-ben regisztrált bűncselekményeknek több mint 84 ezer sértettje volt, ez az adat 2020-ban a 94 ezret is meghaladta.

Forrás: MTI; Hajdúdorogi Főgyházmegye

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »