AKO felmérés: Várhatóan nem lesz sikeres a januári népszavazás

AKO felmérés: Várhatóan nem lesz sikeres a januári népszavazás

A januári népszavazáson az emberek 37,1 százaléka kíván biztosan részt venni, ugyanakkor az emberek 28,1 százaléka biztosan nem. A válaszadók további 17,1 százaléka mondta azt, hogy valószínűleg részt venne a népszavazáson, és 10,8 százalékuk azt mondta, hogy valószínűleg nem.

Alkotmánymódosító népszavazás 

Ez az AKO ügynökségnek a JOJ televízió Na hrane című műsora számára készített felméréséből derült ki, amely november 8. és 11. között 1000 18 év feletti válaszadót kérdezett meg a következő kérdéssel:

“2023 január 21-én Alkotmánymódosító népszavazást tartanak, amely lehetővé tenné a parlament választási időszakának akár népszavazással, akár a parlament határozatával történő befejezését. Tervez-e részt venni ezen a népszavazáson vagy sem?”

Hírdetés

A felmérésből következik, hogy a megkérdezettek 56 százaléka kételkedett a népszavazáson való részvételével kapcsolatban, vagy egyenesen elutasította azt. A válaszadók 6,9 százaléka nem tudott vagy nem akart válaszolni a kérdésre

50 év felettiek

A népszavazáson jellemzően az 50 év fellettiek, valamint az alap, középfokú és inasiskolai végzettséggel rendelkező polgárok kívánnak részt venni. Leginkább az Eperjesi, Trencséni, Zsolnai és Besztercebányai kerületből.

Pártszimpátiák szerint a Smer szavazóinak 80, a Republika szavazóinak 74, a Hlas szavazóinak 65, az SNS szavazóinak pedig 64 százaléka válaszolt úgy, hogy részt vesz a népszavazáson.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »