Aki Horthy Miklós hadseregének lelki vezetője volt

Szabadságomtól akkor fosztottam meg magamat, mikor az aranyifjúság gyönyörű színpompás légköréből a zárda falai közé léptem.

Mikor az álmokat, ábrándokat egy kardcsapásra ketté vágtam, füsté csaptam és magamra vettem a szerzetes rendnek – ha úgy tetszik – érdes kordáját, nehéz láncát, hogy lelkemben, szívemben annál hatalmasabb, annál szabadabb legyek!

– olvasható Páter István, A mi kapisztránunk a forradalmi évben című könyvben, a püspök szavait (Szeged 1920)

P. Zadravecz István a Magyar Királyság első tábori püspöke. Horthy Miklós 1920. március 7-én nevezte ki a hadsereg lelki vezetőjévé.

Püspökké szentelése előtt a szegedi ferences rendház főnöke, aki a vörös diktatúra alatt elévülhetetlen érdemeket szerzett.

Az 1919-es véres diktatúra idején nyíltan szót emelt az embertelenséggel szemben Lőw Immánuel szegedi rabbival együtt.

Lőw és Zadravecz bölcsességének köszönhetően a Kun Béla vezette kommunista diktatúra bukását követően Szegeden nem alakult ki az országban sok helyütt tapasztalható antiszemitizmus, mert a szegedi zsidóság nem csatlakozott Kunék ámokfutásához.

Mivel Zadravecz István a környékbeli szervezetek és civil csoportosulások többségének vezetője vagy tiszteletbeli tagja, elnöke volt, kapcsolatba került az ellenforradalom vezérkarával.

Hírdetés

Itt alakult ki barátsága Horthy Miklóssal, Magyarország későbbi kormányzójával.

Horthy kormányzó felkérésére Csernoch János hercegprímás Zadravecz Istvánt felterjesztette Rómánál tábori püspöki kinevezésére, egyben felkérte őt a magyar tábori püspökség megszervezésére.

Ezt annak ellenére tette, hogy a felbomlott Osztrák–Magyar Monarchia tábori püspöke, Bjelik Imre (1911–1918) ekkor még élt, és 1923-tól nagyváradi apostoli kormányzóként irányította a trianoni döntés által kettészakított egyházmegyét, 1927-ben bekövetkezett haláláig.

P. Zadraveczet Istvánt 1920. augusztus 24-én Csernoch János prímás szentelte püspökké a szegedi alsóvárosi ferences templomban.

A kolostor belső udvarában ezt emléktábla örökíti meg. Püspöki jelmondata:

Pro Regno Mariano – Mária országáért

Vitézek a Hazáért

Magyar Tudat

The post Aki Horthy Miklós hadseregének lelki vezetője volt appeared first on Magyar Tudat Nemzeti Hírportál.

Related posts:1932 október 1. – Vitéz Jákfai Gömbös Gyula alakít kormányt Magyarországon                 1932. szeptember…vitéz nagybányai Horthy Miklós 1944. október 15-i kiáltványa Magyar Nemzethez Amióta a nemzet akarata az ország élére állított, a magyar…100 éve vonult be Budapestre a Nemzeti Hadsereg élén Horthy Miklós fővezér Horthy Miklós fővezér 100 éve, 1919. november 16-án vonult be,…


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »