Akármit is tegyen Trump, Connie Mack velünk marad?

Akármit is tegyen Trump, Connie Mack velünk marad?

Ha Donald Trump keresztül is viszi a lobbistákat korlátozó etikai reformcsomagját Washingtonban, a magyar kormány amerikai lobbistájának nincs félnivalója ennek következményeitől. Legalábbis ezt állította lapunknak az 1.4 milliárd forintért megbízott egykori republikánus képviselő, Connie Mack, aki az egyik hírportálnak még a családi barát Finkelsteinről is beszélt.

– Fontos, hogy az emberek tudják: Arthur egy barát, akiben hiszek. Akit kedvelek, és akihez gyakran fordulok tanácsért olyan ügyekben, amelyeknek semmi köze a politikához vagy az ügyfelekhez – így vallott a Századvéges amerikai lobbista, Connie Mack, az Arthur J. Finklestein-hez fűződő kapcsolatáról egy most megjelent interjúban.

Connie Mack a Hungary Today-nek,  beszélt Finkelsteinről, akit nagyszerű embernek nevezett.

Finkelstein munkásságát a világsajtóban már koránt sem kíséri ilyen lelkesedés. A főként konzervatív jelöltek számára tanácsokat adó Arthur J. Finkelstein – Amerikában, Izraelben és Kelet-Európában is – leginkább felperzselt föld taktikájáról híres, amelynek lényege, hogy mivel szerinte a politika elsősorban az érzelmek csatája, inkább az egyszerű, de eleget sulykolt, az ellenfelet támadó negatív üzenetek segíthetik a győzelemhez a jelöltet, mint a konkrét politikai programpontokról szóló racionális érvek. 

A negatív kampányok mesterének profizmusa Orbán Viktor figyelmét is felkeltette, 2008 óta ugyanis Finkelstein a miniszterelnöknek is ad kommunikációs tanácsokat. Korábban kiderült az is, hogy tudását a kormány másik titokzatos spin doktorával, Habony Árpáddal közös cégben kamatoztatja.

Connie Mack, a magyar kormány washingtoni lobbistája, a Hungary Today-nek adott interjújából megtudjuk azt is, hogy beszélt Finkelsteinnel annak a hosszú folyamatnak a során is, amikor azt alakították ki, miként lehet az amerikai és a magyar törvényekkel összhangban elvállalnia a magyar kormány megbízását.

Connie Mack 2014 óta képviseli Magyarország érdekeit az Egyesült Államokban, miután a Századvéggel közös konzorciumban 1.4 milliárd forintos pályázatot ítélt neki oda kormány.

Hírdetés

Novemberben azonban Trump videóüzenetben tudatta az országában működő lobbistákkal, „lecsapolja a mocsarat”, vagyis egy etikai reformcsomaggal korlátozza majd a lobbisták tevékenységét Washingtonban.

A sajtóban valószínűsített forgatókönyv szerint a korábbi képviselők és szenátorok a hivatali idejük végétől számított öt évig nem folytathatnak lobbitevékenységet, más országoknak pedig egyáltalán nem dolgozhatnának. 

Ennek ellenére Connie Mack egészen biztos abban, hogy akkor sem mondja fel a magyar kormánnyal kötött szerződését, ha a Trump adminisztráció elfogadja a washingtoni lobbistákat korlátozó jogszabályt. Ezt már a Magyar Nemzettel közölte hétfőn az amerikai lobbista Budapesten, a Századvég hétfői rendezvényén, ahol előadást tartott.

Bár korábban megírtuk, a kormány részéről a szerződést kezelő Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Századvég is megtartaná a lobbistát, azért feltettük a kérdést: Mack felmondja-e a megbízását, ha a változások miatt nem tudja majd ellátni a feladatát az Egyesült Államokban?

– Nem tartozom azoknak a csoportjába, akiket a jogszabály esetleges elfogadása érint majd – válaszolta kérdésünkre. A volt republikánus képviselő szerint ugyanis a Trump által kezdeményezett törvény nem visszamenő jellegű, vagyis nem vonatkozna azokra akik korábban vállaltak el ilyen megbízást.

– Ugyanazok az eszközeim maradnának meg, amelyek jelenleg is a rendelkezésemre állnak – tette hozzá. Mack-től többször is megkérdeztük, hogy ezt miből gondolja.

– Azért, mert ez nem így működik – mondta, és hozzátette: aki nem ismeri az amerikai kormányzást, talán félreértheti a Washingtonban elhangzottakat. A lobbista szerint ugyanis Trump a saját stábját akarja távol tartani majd attól, hogy hivatali idejük alatt a jövőbeni lobbitevékenységükhöz készítsék elő e terepet.

Connie Mack-től szerettük volna azt is megtudni, hogy a magyar kormánynak küldött jelentéseiben milyen számadatokkal támasztja alá tevékenységének sikereit. Különösen a gazdasági mutatókra, a kereskedelmi statisztikákra és a Magyarországra érkező amerikai működőtőke mértékére lettünk volna kíváncsiak, a lobbista azonban kérdésünket azzal hárította, hogy erről a magyar kormány adhat tájékoztatást.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »