Ajándék a gyerekeknek és a helyi közösségnek: átadták a székelykeresztúri unitárius óvodát

Ajándék a gyerekeknek és a helyi közösségnek: átadták a székelykeresztúri unitárius óvodát

2021. június 1-jén a székelykeresztúri templomban hálaadó istentisztelettel kezdődött a Berde Mózes Unitárius Gimnázium új óvodaépületének avatóünnepsége.


Az istentisztelet alkalmával Farkas Orsolya iskolalelkész imádkozott. Dr. Lakatos Sándor lelkész-vallástanár az 1Móz 18,22–25 versek alapján mondott ünnepi beszédet, amelyben kihangsúlyozta a mindenkori tanintézmények jövőbetekintő voltát. Az unitárius gimnázium rövid történetét ismertetve tanulságként fogalmazta meg azt, hogy a gondviselés mindig megsegíti azokat, akik jóra törekednek, ezt igazolja az a tény is, hogy az intézmény története során példátlanul magas a diákság és iskolai személyzet létszáma, több mint 500 fő.

Rácz Norbert Zsolt püspöki titkár a Magyar Unitárius Egyház Püspöki Hivatalának nevében üdvözölte az egybegyűlteket és kifejtette, hogy „majdnem két és fél évszázaddal ezelőtt egyházunk akkori vezetősége, a zsinat úgy döntött, hogy egy szőlőt ültet el itt, Székelykeresztúron”, amelynek egy új hajtása ez a megvalósult álom, az óvoda létesítése. A püspöki titkár továbbá köszönetet mondott az egyház nevében mindazoknak, akik segítették a terv megvalósulását.

Lőrinczi Lajos, a Székelykeresztúri Unitárius Egyházkör esperese beszédében elmondta, hogy az óvoda az összefogás gyümölcse, az Isten és az ember együttmunkálkodásából születnek a szép dolgok. A székelykeresztúri unitárius közösség 230 éves álma teljesedett ma ki az által, hogy az óvodás gyermekek számára épülő megvalósítások révén a jövendőt építettek a jövendőnek.

Az ünnepi műsor részeként szavalat hangzott el, majd az iskola diákjai népi zsoltárokat adtak elő a Lelkes zenekar kíséretében.

Hírdetés

Varró Margit igazgató nyitotta a köszöntők sorát, beszédében köszönetet mondott a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében nyújtott támogatásért, minden kivitelezőnek, segítőnek, illetve az új intézmény alkalmazottainak.

Dr. Grezsa István miniszteri biztosazt hangsúlyozta, hogy az óvoda modern épülete és a mellette álló gimnázium ódon falai teljes egészet alkotnak a Mikes Kelemen-i mondás szellemében: „Vagyunk, akik voltunk, leszünk, akik vagyunk.” A magyar kormány vállalása, hogy a Kárpát-medencében élő magyarság megvalósításait támogassa a nemzeti egység erősítése érdekében.

Kovács István, a Magyar Unitárius Egyház közügyigazgatója az Egyházi Képviselő Tanácsa elnökségének nevében köszöntötte az egybegyűlteket és kiemelte, egyéni és közösségi felelősség a jövő nemzedék nevelése, amely cél megvalósítása érdekében szükség van oktatási intézmények létesítésére, fenntartására.

Kallós Zoltán államtitkár beszédében rávilágított arra, hogy az új óvoda ajándék nemcsak a gyermekeknek és a helyi közösségnek, hanem az óvodapedagógusoknak is, akiknek feladata az új intézmény tartalommal való megtöltése.

Borboly Csaba, Hargita megye önkormányzatának elnöke üdvözölte az új intézmény létrejöttét, amely a jövő nemzedék anyanyelvi oktatásában fogja kivenni a részét. Kiemelte, hogy a hit, a remény és a szeretet igen fontos tényezője az oktatási-nevelési munkának.

A köszöntések sorát Koncz Hunor János, Székelykeresztúr város polgármestere zárta, aki szerint nem pusztán egy épületet avattak, hanem a helyi közösség hitének és reménységének kézzel fogható bizonyítékát.

Az új óvodaépület előtt a meghívottak megtekinthették az óvodás gyerekek műsorát, majd elvágták az ünnepi szalagot, átadva azt az ott tanuló gyerekeknek. (közlemény)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »