Ahol fél évszázada érték a honismeret és nemzeti örökségünk felkutatása

Ahol fél évszázada érték a honismeret és nemzeti örökségünk felkutatása

Idén ünnepel a Honismereti Kerékpártúra. Július 28-án ötvenedszer indul el a helyi és nemzeti értékeinket felkereső túra. A szervezők természetesen nem feledkeztek meg a jeles évforduló méltó megünnepléséről sem.

„Az ötvenedik évforduló jelentős teljesítmény a közösségünk számára, melyet méltóképpen szeretnénk megünnepelni” – nyilatkozta a Felvidék.ma megkeresésére Hodossy Katalin, az ötvenedik Honismereti Kerékpártúra főszervezője.

Hozzátette, az indulás előtti napon Losoncon szervezik meg az ünnepi gálát.

A július 27-ei ünneppel kapcsolatban kifejtette, jelen lesznek az alapítók, így felszólal többek között Merva László, a kerékpártúra egyik kezdeményezője. Kulturális program és megvendégelés is részét képezi a jubileumi ünnepségnek. Az érdeklődőknek regisztrálniuk kell a gálára az alábbi email címen: [email protected].

Másnap útjára indul a menet. Július 28-án a Losonc vonzáskörzetében lévő Rózsaszállási víztározó melletti kempingben (Autokemping Divín) van a gyülekező. „Az idei honismereti kerékpártúra csillagtúra lesz, minden nap a kempingből indulunk el és este ide is érünk vissza” – magyarázta a főszervező.

A július 28-a és augusztus 3-a között megvalósuló jubileumi program igen színes. A kerekezők a kulturális értékek, néphagyományok, az épített örökségeink mellett a természeti kincseinket is felkeresik. Minden helyszínen szakemberek várják a túrázókat, akik ismertetik a hely értékeit.

Ezzel kapcsolatban Hodossy Katalin elmondta:

Hírdetés

Hétfőt Losoncon töltik. Puntigán József vezetése mellett ismerkednek a várossal. Felkeresik többek között a Szabó Gyula Emlékházat, a Nógrádi Múzeumot és Galériát, a zsinagógát. Fejet hajtanak és koszorúznak a Böszörményi István emlékére állított kopjafánál.

Július 30-án a célállomás Gács. Itt Csontváry Kosztka Tivadar nyomába erednek, megállnak a Forgách-várkastélynál, a helyi templomoknál és a zsinagógánál. Szerdán Poltár irányába veszik az utat. Itt a hagyományos üvegfúvás lesz a téma, a résztvevőknek bemutatják a hagyományos üvegkészítést, csiszolást és festést. Megtekintik Erzsébet királyné szobrát is.

Augusztus 1-én teszik meg az idei kerékpártúra leghosszabb távját. Ekkor Füleken és Persén barangolnak. A Füleki Vármúzeumban néznek körül, valamint betekintenek a várdombba vájt egykori légoltalmi járatokba. Persén a Bacskai Béla Emlékházba látogatnak el.

A történelmi és kulturális értékek mellett a természeti kincsek felkeresésére is összpontosít a Honismereti Kerékpártúra. Így pénteken a határon átnyúló Novohrad-Nógrád Geoparkot keresik fel. Paleontológiai érdekességeket kutatnak fel Szarvas Imre geológus irányításával. Augusztus 3-án, szombaton nem marad más hátra, mint a táborzárás és a búcsúzás.

A napi állomások mellett estenként a táborban is különféle rendezvények, foglalkozások várják a kerékpározókat. Kulturális program mellett ismeretterjesztő előadást és kézműves foglalkozásokat is kínálnak a szervezők.

A napi távok igen változóak, leghosszabb a nyolcvan kilométeres táv. A szervezők figyelnek a biztonságra. Minden egyes túrán pihenőket iktatnak be.

Az 50. Honismereti Kerékpártúrára nem szükséges előre regisztrálni. Bármely állomáson vagy az autókempingben is lehet kapcsolódni a csoporthoz. Akár csak egy-egy programpontra, avagy egy napra is örömmel várják az érdeklődőket.

Az érdeklődők az alábbi elérhetőségeken kérhetnek tájékoztatást: [email protected], Honismereti Kerékpártúra HKT közösségi oldala.

A napi bontásban a részletes program ITT érhető el. Az 50. Honismereti Kerékpártúra a KULTMINOR támogatásával valósul meg.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »