Ahogy a szigorítások bevezetésekor, úgy most, a lazításokkor is nagy a zűrzavar

Ahogy a szigorítások bevezetésekor, úgy most, a lazításokkor is nagy a zűrzavar

Juraj Hrabko ismert publicista a TASR TV-nek fejtette ki nézeteit az elmúlt napok hazai történéseiről. Először a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedésekről és a mostani enyhítésekről szólt.

Véleménye szerint, ahogy Szlovákiában a járványellenes intézkedések kezdetekor egy nagy káosz uralkodott, most ugyanez jellemzi a lazításokat is. Szinte napról napra újabb szabályok az érvényesek. Elmondta, hogy ő a határátkelőkön bevezetett intézkedéseket gyorsnak tartja, ugyanakkor a veszélyhelyzet meghosszabbítását indokolatlannak.

„Ha jól számolunk, a veszélyhelyzet már 200 napja van érvényben”- hívta fel a figyelmet.

„Amennyiben néhány év múlva, amikor már túl leszünk a járványon és elemezni fogják, hogy a kormányunk miként oldotta meg ezt a helyzetet, nagyon szégyenletes minősítésre számíthat” – tette hozzá.

Kifejtette azt is, hogy ha a kormány folytatni akarja a veszélyhelyzetet, megteheti azt 20 napra anélkül, hogy a parlamentben erről tárgyalnának.

Hírdetés

A Megújulási tervvel összefüggésben elmondta, hogy meglátása szerint azt az Európai Bizottság elfogadja, de egy dolog a terv és más dolog annak megvalósítása.

Kitért arra is, hogy a kormány javaslatára Michal Aláč került a Szlovák Információs Szolgálat igazgatói posztjára. Elvárható, hogy az új igazgató új helyetteseket nevez ki, és a Szlovák Információs Szolgálat végre úgy működik majd, ahogy az elvárható tőle. Minden hivatali helyet be kell tölteni, és a titkosszolgálatnál egy hónapos kihagyás már nagyon hosszú idő.

Kommentálta Richard Sulík kijelentését is, amely szerint a jelenlegi, Eduard Heger által vezetett kormánynak nagyobb az esélye, hogy kitölti a választási időszakot, mint az előző kormányfővel volt várható. Hrabko azonban megjegyezte, hogy minden a kormány lépéseitől függ, és azt sem felejtette el megemlíteni, hogy Richard Sulík optimistán nyilatkozott egy évvel ezelőtt az újonnan megválasztott kormányról is. De meglátása szerint a feszültségek és nézeteltérések továbbra is jelen lesznek a kabinetben.

„Nagy meglepetés lenne számomra, ha ez a kormány kibírná a választási időszak végéig, és akkor még ebbe nem számítottam bele a népszavazás lehetőségét” – mondta végezetül az újságíró.

(BM/Felvidék.ma/Teraz.sk) 


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »