Aggasztó részletek a bőnyi akcióról

Gyerekkorától kezdve rendőrnek készült, családján kívül csak a hivatásának élt, a rendőrség az egyik legkiválóbb kollégáját veszítette el. Ezekkel a szavakkal búcsúztatták a bőnyi lövöldözésben meghalt Pálvölgyi Pétert. A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársát hősi halottá nyilvánították, alezredessé léptették elő, temetésével egy időben a tűzoltók és a rendőrök országszerte egyperces szirénázással búcsúztatták bajtársukat. Az ügyészségi nyomozáson kívül egy belső, parancsnoki vizsgálat is elemzi a lövöldözést. A tragédia előzményeiről, okairól hivatalosan még semmit sem mondtak, pedig egyre több aggasztó részlet szivárog ki az akcióról.

Díszlövések

Díszlövések visszhangoztak Pilisszentkereszten. Hősi halottnak kijáró tiszteletadással temették el Pálvölgyi Péter volt nyomozót november 4-én. A szertartáson csak a rendőrség fotósa lehetett jelen, a család a kérésére a sajtót távol tartották.

Az országos rendőrfőkapitány napokkal korábban így méltatta elvesztett kollégáját: Pálvölgyi Péter rendőr őrnagy 46 éves múlt, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kiemelt főnyomozójaként teljesített szolgálatot. 25 éve szolgált a rendőrség kötelékében, a szolgálat teljesítése során kiváló embert, kitűnő kollégát ismertünk meg benne.

A nyomozó október 26-án vesztette életét a Győr melletti Bőny településen, miután társaival együtt megpróbált bejutni egy családi házba, hogy házkutatást tartson.

Fegyvereket kerestek

Fegyvereket kerestek volna egy szélsőséges nézeteiről ismert férfinél, a 76 éves Györkös Istvánnál, ő azonban egy gépfegyverből tüzet nyitott. Legalább ötször lőtt.

A lövöldözésben Györkös is megsérült és bezárkózott az egyik szobába. Csak ezután hívták a Terrorelhárítási Központot, amely felvételeket is készített, a behatolást, a lefegyverzést és az elfogást nem mutatták meg.

A sérült és legyengült házigazda szinte ellenállás nélkül hagyta magát elfogni. A TEK orvosai látták el a sebesülését, majd feltették egy hordágyra, kihozták a házból, kórházba vitték, ahol megműtötték.

Ezután kezdődött a tényleges házkutatás. Találtak egy légpuskát, a falon különböző díszfegyvereket, a földön éles lőszert, egy gépfegyverhez tartozó tárat, egy pisztolyt, és egy Kalasnyikov-rendszerű gépkarabélyt, az idős férfi ezzel lövöldözhetett.

Az ügyet a Központi Nyomozó Főügyészség kezdte vizsgálni, és hivatalos személy sérelmére több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmények, lőfegyverrel visszaélés büntette miatt nyomozást rendelt el.

Nem volt ismeretlen

Györkös István nem volt ismeretlen a hatóságok előtt. A rendszerváltás idején újfasiszta mozgalmat indított, röplapokat terjesztett. Szélsőséges szervezkedése miatt több eljárás indult ellene.

1992-ben a HÉT című műsorban lehetőséget kapott a magyarázkodásra, és azt is elmondta, egy-két éven belül biztosan bekerül a parlamentbe. Aztán nem oda került, hanem fogdára, a lakása ugyanis tele volt mindenféle fegyverrel, katonai eszközzel. A kilencvenes években jogerősen el is ítélték lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés miatt.

Szálasi örököse

Györkös István önmagát Szálasi Ferenc nyilas vezér szellemi örökösének vallotta. 1994-ben bejelentette a Hungarista mozgalom újbóli megalakulását, majd a kilencvenes évek végén az utcára szólította híveit. 1998-ban fekete egyenruhás hungaristák vonultak fel Budapesten.

Hírdetés

Egy nemzetbiztonsági tanulmány szerint Györkös szervezkedésének a kicsúcsosodása az 1999-es Becsület Napja volt, amikor a budai Várba vonult mintegy ezer nemzetiszocialista, akik ezt követően a Viking klubban szórakoztak. Itt történt meg, hogy az ellenőrzés alá vont német neonácik a rendőrökre támadtak.

Györkös eközben magánhadsereget is szervezett. Az általa alapított szélsőjobboldali mozgalom önkénteseinek rendszeresen tartottak katonai kiképzést a Bőny melletti erdőkben. Nem titkoltan azzal a céllal, hogy ha eljön az idő, akkor képesek legyenek a harcra, bárki legyen is az ellenség.

Állítólag 2012-ben távozott az általa alapított szervezet éléről, de a mai napig Vezérnek szólítják hívei. Az elmúlt évben is jelentek meg videók az általa alapított mozgalom katonai kiképzéséről, ebben ellenséges támadással riogatnak, és fegyveres mozgósításra szólítják fel tagjaikat.

Miért nem a TEK?

Egy ilyen múltú ember házába akart bemenni a két civil ruhás nyomozó, pedig sejthették mire számíthatnak, nem volt titok. Ez az ügyészség tájékoztatójából is kiderült.

A Nemzeti Nyomozó Iroda egy nyílt büntetőeljárásban egy előre tervezett nyomozati cselekmény házkutatás végrehajtása végett kísérelt meg bejutni az elkövető ingatlanába – hangzott el a lövöldözést követő sajtótájékoztatón.

Azaz egy előre tervezett akcióról volt szó. Tudták, hogy Györkös házában fegyverek lehetnek.

A Terrorelhárítási Központot már csak a lövöldözés után értesítették. Egy kormányrendelet azonban előírja, hogy fegyveres személyek elfogását kizárólag a TEK végezheti. Kivétel az olyan váratlan helyzet, amikor egy rendőrnek muszáj fegyvert rántania, mert emberélet került veszélybe.

Vizsgálják

Azonban, ha már előre számítani lehet fegyveres ellenállásra, oda a TEK-et kell küldeni, nem egy civil ruhás nyomozót. Valaki nagyot hibázott, és ez egy rendőr életébe került.

Az Országos rendőrfőkapitány egyelőre csak annyit ígért, megvizsgálják, hogy a két rendőr miért keveredett tűzharcba.

Ez lényegében a nyomozók felelősségét feszegető vizsgálat. Hibáztak-e, amikor Györkös házához érkeztek?

Sajtóhírek szerint ez az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságában is téma volt. Eszerint a nyomozók számítottak arra, hogy Györkösnél fegyver, vagy robbanóanyag lehet, ezért tűzszerészekkel érkeztek. Márpedig ebben az esetben kötelező lett volna a TEK-re bízni az elfogást.

Ugyancsak a bizottság üléséről szivárgott ki, hogy Györkös hosszú percekig egyezkedett az őt kereső rendőrökkel, sőt beengedte őket az udvarra, nem azonnal támadt rájuk.

Más internetes források szerint a rendőrök a szomszéd kerítésén keresztül jutottak be Györkös udvarára, és kiabálni kezdtek, hogy lelövik a kutyáját. Ezután fajultak el a dolgok.

Hősi halott, a szolgálati halottja

Pálvölgyi Pétert az országos rendőrfőkapitány javaslatára a belügyminiszter hősi halottá nyilvánította. A díszsortűz és a szirénázás az ő tiszteletére szólt, és a rendőrség állta a temetés, valamint a síremlék állítás költségeit. De kit tekint a rendőrség hősi halottnak?

Bak Sándor az ORFK Humánigazgatási Szolgálatának főosztályvezetője azt mondja, a hősi halottnak aktív kockázatvállaló magatartást kell tanúsítania – természetesen indokolt kockázatról van szó -, míg a szolgálat halottja egy szolgálati balesetben, szolgálatteljesítés közben egy olyan rendkívüli eseménybe került, amely során életét vesztette.

A szolgálat halottja lett például az a rendőr motoros, Telegdi Zsolt, aki hiába figyelmeztette főnökeit, hogy veszélyesen kopott motorjának a gumija, mégis kiküldték az M1-es autópályára, ahol a szakadó esőben megcsúszott és meghalt. Ő nem került fel a hősi halottak táblájára, mondván az baleset volt.

Egy másik rendőr motoros Kenéz Imre neve viszont olvasható a táblán. Ő azért lett hősi halott, mert megpróbálta megállítani a hummeres ámokfutót, aki keresztülgázolt rajta.

A rendszerváltás óta Pálvölgyi Péter a rendőrség 11. hősi halottja, mostantól az ő neve is olvasható a hősök tábláján a teve utcai rendőrségi központban.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »