Abortuszt támogató propagandacikk jelent meg egy dán keresztény napilapban

Abortuszt támogató propagandacikk jelent meg egy dán keresztény napilapban

Egy dániai keresztény napilapban abortuszt támogató propagandaírás jelent meg a napokban – írja az Erdély.ma dániai tudósítója. A Kristeligt Dagblad (Keresztény Napilap) cikkében különböző szakemberek arra tettek javaslatot, hogy az ingyenes abortusz korhatárát 15 évre csökkentsék és a lányoknak 18 éves korig ne kelljen szüleiket „bevonni a folyamatba”.

 – Vannak olyan jogszabályok, amelyek nem veszik figyelembe, hogy a fiatalok ma érettebbek, és több szexuális kapcsolatuk van, mint korábban. Ez fenntarthatatlan – indokolták a javaslatot a Kristeligt Dagbladnak nyilatkozó szakemberek. Ezzel a konzervatívok egészségügyi szóvivője, Per Larsen is egyetért.

Hírdetés

Ha egy 15 éven felüli és 18 év alatti lány teherbe esik, az abortuszhoz szülői beleegyezés szükséges. Bizonyos esetekben azonban az abortusz konzultáció lehetővé teheti a lány szülei nélkül történő abortuszt. A Kristeligt Dagblad szerint a dán parlament korábban kétszer foglalkozott a korhatár 15 évre való csökkentésére irányuló jogalkotási javaslatokkal. Ez azonban nem változott azóta, hogy 1973-ban Dánia az egyik első nyugat-európai ország lett, amely bevezette az ingyenes abortuszt.

2021-ben a Dánia öt régiójában zajló abortusszal kapcsolatos konzultációkon 30 kérelmet dolgoztak fel a szülői beleegyezés nélküli abortusz engedélyezésére. A 30 kérelemből hármat utasítottak el. Az Etikai Tanács 2023 végén közleményt ad ki a dán abortusz szabályokról. Többek között azt is fel kell mérni, hogy módosítani kell-e a dán 12 hetes „vörös vonalat”. A tanács elnöke, Leif Vestergaard Pedersen korábban a Jyllands-Postennek nyilatkozta a következőket: – A környező országokban lényegesen magasabb a határ. Svédországban egy nő a terhesség 18. hetéig végezhet abortuszt. Izlandon a 22. hétig van erre lehetősége. Németországban, Hollandiában, Franciaországban vagy Spanyolországban a határ 14 és 24 hét között van.
 


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »