A Zöldek szerint Németországnak még több migránst kell befogadnia

A Zöldek szerint Németországnak még több migránst kell befogadnia

Németországnak még több bevándorlót kell befogadna, hogy kezelni tudja a hatalmas munkaerőhiányt és a gazdasági termelékenység csökkenését – jelentette ki Robert Habeck német gazdasági és klímavédelmi miniszter, aki nem mellesleg a zöldek kancellárhelyettese.

„Jelenleg 300 ezer betöltetlen állásunk van, és arra számítunk, hogy ez a szám egymillióra vagy ennél is többre emelkedik majd”

fogalmazott, azzal érvelve, hogy nem sikerült megoldani a munkaerőhiányt, és a német gazdaság később emiatt hanyatlásnak indul, akkor veszélybe kerül az ország energiaipari átállása.

Az egyre radikálisabb nézeteket hangoztató Zöldek kancellárhelyettese ezzel gyakorlatilag összekötötte, közös nevezőre hozta a mainstream két nagy vesszőparipáját, a migrációt és a klímaváltozás elleni harcot, mint nélkülözhetetlenül fontos, támogatandó célokat.

Annak ellenére, hogy az utóbbi időben egyre több bizonyíték utal arra, hogy az integrációra költött sok tízmilliárd euró ellenére a Németországban élő migránsok nem képesek vagy nem akarnak megfelelő számban belépni a munkaerőpiacra.

A tömeges bevándorlás nyomás alá helyezte a lakáspiacot és az oktatási rendszert, a lakhatási költségek és a lakásárak emelkedtek, ami miatt csökkentek családalapítási vagy családbővítési lehetőségeik. Mindez tovább fokozta a negatív demográfiai trendet. A Németországba irányuló migráció mértéke már most is a világ legnagyobbja.

Hírdetés

Az sem mellékes, hogy a bevándorlás fokozódásával a népsűrűség is megnőnek, ami újabb zöld területek beépítését és környezetromlást vonna maga után.

A német lakosság elöregedése olyan mértékű, hogy a Német Gazdasági Intézet becslése szerint csak idén 300 ezer fővel csökken a foglalkoztatottak száma (tehát többen mennek nyugdíjba vagy külföldre, mint ahányan belépnek a munkapiacra).

Ebben a tempóban az évtized végére 5 millió fővel fog zsugorodni a foglalkoztatottak száma. Az évtizedek óta tartó alacsony születési ráta és az egyenlőtlen bevándorlás következtében a dolgozók számának csökkenése időzített bomba az egyre nagyobb rétegeket ellátó nyugdíjrendszer számára.

Magyarországon merőben más politikában gondolkoznak. Orbán Viktor kormány családtámogatási intézmények létrehozásával próbálja növelni a születések számát, és bár ez a módszer lassabban fejti ki jótékony demográfiai hatását, jelentős elmozdulások tapasztalható már most is, például nőtt a születések és házasságkötések száma, és csökkent a válásoké. A magyar családpolitikai megoldások iránt pedig a Remix News szerint Japán is érdeklődést mutat, amely a világ legrosszabb demográfiai mutatóival rendelkezik.

A jelenlegi német kormány a koalíciós tárgyalások során abban állapodott meg, hogy megkönnyítik a külföldről érkezett szakmunkások belépését a német munkaerőpiacra, a minimálbért pedig 12 euróra emelik (Szlovákiában ez jelenleg 3,713 euró).

Körkép.sk, rmx.news


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »